Remember: Dumitru Sopon
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 noiembrie 2016, 17:07
Dumitru Sopon s-a născut în comuna Gilău din județul Cluj, la 21 martie 1936 și s-a stins din viață la 12 noiembrie 2006, după 50 de ani de carieră.
A debutat pe scena folclorului în 1955, și după o perioadă în care a fost interpret la Ansamblul „Ciocârlia” din București, a revenit la Cluj-Napoca și a debutat la Radio Cluj în 1956. O perioadă a fost și angajat al Orchestrei de muzică populară “Crișana” din Oradea, oraș unde a terminat Conservatorul, secția tenor.
În 1959, a fost angajat ca solist la Orchestra Populară a Filarmonicii de Stat, în urma unui concurs cu o riguroasă selecție.
Aici i-a avut colegi pe alti soliști de renume: Maria Peter, Maria Marcu, Ilie Muțiu, Felician Fărcașu, Ana Pop Corondan și a cântat sub bagheta dirijorului Ilie Tetrade.
Primele înregistrări la Radio București apăreau în 1960.
Repertoriul său cuprinde peste 150 de piese, cu precădere ardelenești dar putea să cânte orice gen.
În decursul celor câteva decenii de activitate artistică, a cules și promovat folclorul muzical din județele: Cluj, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Caraș Severin și Timiș.
Dumitru Sopon a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, dar și al statului american Carolina de Nord.
A efectuat nenumărate turnee în țară ,mai ales alături de interpreta Maria Marcu, față de care era foarte apropiat.
A lansat un album cu vechi melodii populare interpretate în trio, împreună cu marii interpreți de operă tenorul Ion Cojar, și basul Teodor Coresi.
A cântat împreună cu nume celebre, titani ai acelor vremi: Maria Tănase, Ioana Radu, Ion Luican, Rodica Bujor, Maria Lătărețu, Lucreția Ciobanu, Ion Cristoreanu și mulți alți mari artiști.
A murit prea devreme, în 12 noiembrie 2006, în urma unui infarct. Ultima apariție pe scenă, a fost la Festivalul Cântecului și Dansului Popular Românesc Mamaia 2006, dar ne-au rămas de la el adevărate șlagăre: „De cine doru’ se leagă”, „Câte fete’s bihorene”, „Mărie, dragă Mărie”, „Eu doinesc, codrul răsună”, „Bate vântul printre duzi”, „De dor, mândră, și de drag” și multe altele.