Festivalul Etniilor Dobrogene: Mahala Rai Banda, Aneta Stan şi Ionuţ Galani, la Ziua Dobrogei
Publicat de Arantxa Catană, 8 noiembrie 2016, 10:15
Ziua Dobrogei este o zi a unităţii în diversitate, a comunicării şi a apartenenţei la o comunitate greu încercată de-a lungul timpului, dar care a demonstrat că respectul pentru ceilalţi şi toleranţa sunt cele mai bune „arme“ pentru a cuceri un loc de frunte la masa istoriei.
Atfel, luni, 14 noiembrie, întreaga Dobroge sărbătoreşte 138 de la revenirea la România, după Războiul de Independenţă.
Data celebrării a fost stabilită pentru duminică, 13 noiembrie, atunci când = toţi constănţenii sunt invitați în Piaţa Ovidiu, la Festivalul Etniilor Dobrogene. De la ora 12.00, cele mai vechi comunităţi de la malul mării vă vor dezvălui lumea fascinantă a simbolurilor, tradiţiilor, dansurilor, gastronomiei, poveştilor şi meşteşugurilor.
Asociaţia Italienilor din România, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, Comunitatea Aromână din România, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa“, Primăria Comunei Cumpăna, Uniunea Armenilor din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Elenă din România, Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski“ şi Universitatea „Ovidius“ din Constanţa pregătesc un spectacol inedit, pentru a aniversa cum se cuvine cea mai importantă zi pentru toţii locuitorii dintre Dunăre şi Marea Neagră. Invitaţi speciali: Mahala Rai Banda, Aneta Stan şi Ionuţ Galani.
Duminică, 13 noiembrie, în Piaţa Ovidiu îşi deschide porţile şi un Târg gastronomic multietnic.
Toate comunităţile stăpânesc perfect arta culinară tradiţională specifică şi vă vor delecta cu cele mai bune preparate, după reţete originale. Nu vor lipsi nici meşterii populari, care s-au hotărât să îşi mute atelierele în stradă, mândri de tradiţiile şi meşteşugurile învăţate din moşi-strămoşi şi de produsele născute din mâinile lor îndemânatice.
În târgul lor, cei prezenți își vor putea desfăta privirea şi cu expoziţii dedicate Zilei Dobrogei, realizate în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Festivalul Etniilor Dobrogene este un eveniment susţinut de Primăria Municipiului Constanţa şi sprijinit de Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis“ Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, Inspectoratul de Poliţie al Municipiului Constanţa.
Accesul este liber!