Ziua MĂRII NEGRE, marcată printr-o serie de evenimente la Constanța și Tulcea
Publicat de , 31 octombrie 2016, 09:53
31 octombrie este declarată „Ziua Internaţională a Mării Negre” și sărbătorită anual în regiune, pe baza unei hotărâri a Conferinţei ministeriale pentru protecţia Mării Negre de la Istanbul, 30-31.X.1996 (miniştrii mediului din cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre) – 20 de ani.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța, în colaborare cu Universitatea „Ovidius“ Constanța, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii și Ştiinţe Agricole și Clusterul Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră – 3DBS marchează Ziua Internațională a Mării Negre. Evenimentul este celebrat printr-o manifestare academică de înaltă ținută, în cadrul căreia se vor prezenta principalele preocupări ale INCDM „Grigore Antipa“, implicarea în coordonarea Clusterului Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră – 3DBS, precum și activitățile și rezultatele obținute în cadrul unor proiecte internaționale de planificare spațială maritimă (Platforma UE-MSP, MARSPLAN BS, ECOAST). carieră în cercetare.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Mării Negre, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa şi Liga Navală Română organizează masa rotundă cu tema „Marea Neagră, între tradiţie şi prezent, o oportunitate de dezvoltare a României”, în Portul Militar Constanţa, la bordul Navei Şcoală „Mircea”.
Iar Centrul Eco-Turistic Delta Dunării Tulcea găzduiește expoziţia ‘Energii maritime’.
Totuși, voluntarii de la Grupul de Dezvoltare Durabilă au declarat că dincolo de evenimentele festive, ar trebui să ne concentrăm şi asupra problemelor mării şi litoralului. Ei spun că au făcut cercetări şi au identificat 10 probleme cu care se confruntă litoralul. Prăbuşirea falezelor, deversarea de deşeuri sau apă pluvială neepurată în Marea Neagră– sunt câteva dintre ele. Pe listă mai figurează şi insuficienta protejare a ariilor naturale.