Fenomen astronomic rar: Luna NEAGRĂ
Publicat de , 29 octombrie 2016, 16:06
România are parte de un fenomen astronomic mai rar, Luna Neagră, care se produce pe 30 octombrie în emisfera estică, în estul Europei, în estul Asiei, în Japonia, în Noua Zeelandă, iar în Australia acest fenomen coincide cu data sărbătorii Halloween, respectiv 31 octombrie. În emisfera vestică evenimentul astronomic s-a produs în 2016 la 30 septembrie, relatează realitatea.net.
Luna este singurul satelit natural al planetei Pământ și nu are lumină proprie, ci doar o reflectă pe cea primită de la Soare. Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii). Luna Neagră are loc în prima fază (din cele patru), numită Lună Nouă.
În România, luna octombrie a debutat, în prima zi, cu o Lună Nouă și se încheie cu același fază a Lunii în 30 octombrie. Producerea unei faze Lunare de două ori în cadrul aceleiași luni calendaristice este considerată un eveniment rar întâlnit.
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o mișcare de rotație în jurul Pământului pe o orbită aproape circulară, cu o perioadă ce 27,3 zile. Aceasta perioadă se numește „perioada siderală” — perioada în care Luna se întoarce în aceeași poziție, în raport cu stelele.
În 1930, astrologul francez Pierre Rougié, s-a ocupat de studiul orbitei lunare, făcând asocierea între denumirea de Lună Neagră și mișcarea Lunii în jurul Pământului.
Luna Neagră sau Lilith este considerată și un fenomen astrologic. În ultimele decenii a fost din ce în ce mai luată în seamă în studiul hărților astrologice, fiind considerată un element karmic având influențe malefice. Cum totul are însă doi poli, putem descoperi și latura ei utilă, pozitivă.