Acord între partenerii sociali ai UE în domeniul pescuitului maritim
Publicat de Adrian Băncilă, 26 octombrie 2016, 17:24
Pescarii vor beneficia de condiții și locuri de muncă decente la bordul navelor de pescuit aflate sub pavilionul unui stat membru al UE, în urma unui acord între partenerii sociali ai Uniunii.
Acordul este un pas important pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale pescarilor și un exemplu de dialog sectorial. Documentul, ce va fi transpus într-o Directivă, cuprinde cerințe minime legate de orele de lucru și orele de odihnă pentru pescarii de pe mare, protecție în cazul afecțiunilor produse de activitatea profesională, îngrijirea medicală la bord, plata pentru pescari, cazare și masă.
Dumitru Fornea, membru în cadrul Comitetului Economic și Social European: ”Acest acord acoperă toți pescarii, cetățeni sau nu ai UE, dar care navighează sau se află la bordul unei nave sub pavilion european, indiferent de zona în care se află. Deci pot naviga și în afara apelor UE, dar cu condiția să fie sub pavilion al UE. Ori, lucrul acesta, după cum știm și noi, are și el limitele sale, pentru că foarte multe vase se află sub pavilion de conveniență. În schimb, pentru pescarii care sunt în apele teritoriale ale UE, inclusiv pentru cei de la noi, zona Constanța-Tulcea, reprezintă o întărire, pe de o parte, a standardelor privind munca decentă, a condițiilor de muncă, orele de odihnă, condițiile de serviciu, securitatea în muncă, protecția în cazul bolilor profesionale, îngrijirea medicală la bord, plata- aici erau multe probleme, plata pentru pescari, cazarea, masa- și pe urmă mai sunt, pentru cei care navighează în exterior, condițiile de repatriere în caz de accident sau deces.”
Directiva se aplică navelor maritime de pescuit și își propune să ofere standarde minime de protecție pentru pescari în timpul muncii.
Dumitru Fornea: ”Acest acord fiind deja transpus într-o Directivă a UE, statele membre au obligația de acțiune, li se lasă lor modul în care o fac, dar rezultatul este foarte clar stipulat în Directivă. Deci, termenii generali trebuie respectați, dispozițiile generale ale Directivei. Organele de control, cum ar fi Inspecția Muncii, în cazul României, ar putea să joace un rol elementar și, în parteneriat, cu partenerii sociali și administrațiile portuare, ar putea să facă o diferență. ”
Directiva va fi adoptată formal în cadrul unei viitoare reuniuni a Consiliului European.