Active Watch: Parlamentul retransformă serviciile publice de media în radio-televiziune de stat
Publicat de Adrian Băncilă, 25 octombrie 2016, 16:21
„Organizațiile semnatare condamnă votul dat azi de Camera Deputaților prin care se elimină taxa radio-TV și consideră că această măsură alterează profund misiunea mediilor publice şi creează o relație de dependență excesivă față de vectorul politic.
Considerăm că finanțarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod în politizarea completă a mediilor publice, și așa puternic controlate prin modul de numire și – mai ales – de demitere a consiliilor de administrație.
Propunerea de eliminare a taxei radio-tv a fost înaintată fără prezentarea de soluții alternative, fără identificarea de resurse bugetare și fără analize de impact asupra bugetului de stat – fiind o dovadă de amatorism politic și de populism rudimentar. Reamintim că legea 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV este lege organică și că modificările aduse ei trebuie să răspundă unor cerințe procedurale prevăzute de Constituție și de regulamentele Camerelor.
Inițiatorul propunerii, Liviu Dragnea, a menționat în discursul adresat Camerei Deputaților că viitoarele guverne vor aloca prin legea bugetului câte 480.000.000 de lei pentru radioul public, respectiv 620.000.000 de lei pentru televiziunea publică.
Fără să precizeze pe ce se bazează, dl. Dragnea stabilește astfel de la sine putere bugetele viitoare ale celor două instituții. Deși afirmă că aceste bugete sunt mai mari decât cele actuale ale SRR și TVR, nu există nicio garanție că sumele menționate vor fi asumate de viitorul executiv și că vor fi votate de viitorul Parlament.
Așa cum menționam și în comunicatul transmis în 12 octombrie, sistemul de finanțare a mediilor publice reprezintă peste tot în Europa un subiect de îndelungă și inclusivă dezbatere publică. Considerăm legitim orice demers în această direcție, mai ales având în vedere dificultățile financiare grave care afectează TVR, dar susținem necesitatea unei dezbateri publice autentice, prin care să se analizeze diversele opțiuni de finanțare și care să aducă la masă toți stakeholderii.
În acest sens, salutăm declarațiile domnului Dragnea privind necesitatea modificării legii de funcționare a serviciilor publice de radio și televiziune și a unui control serios exercitat de Parlament asupra modului în care cele două instituții își îndeplinesc misiunea.
În calitatea noastră de organizații care de peste 15 ani au cerut modificarea legii de funcționare nr.41/1994, ne exprimăm disponibilitatea de a ne pune la dispoziție competențele în speranța că dl. Dragnea își va respecta intențiile anunțate azi.
Suntem convinși că un demers onest de modificare a legii va include și o discuție despre mecanismele de finanțare ale mediilor publice, discuție pe care inițiatorii legii votate astăzi au ocolit-o, probabil din rațiuni electorale.
Organizațiile semnatare solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege și să își folosească prerogativele pentru a iniția o dezbatere publică națională cu privire la serviciile publice de media.“