Medicii spun că telefoanele mobile stimulează vederea, dar devin nocive dacă sunt folosite în exces
Publicat de Arantxa Catană, 13 octombrie 2016, 09:58
Astăzi este Ziua Mondială a Vederii.
Prin ochi, creierul procesează mai mult de 80% din informaţia pe care o primeşte din mediul exterior, astfel că, dacă nu avem grijă de ochi, ajugem să ne pierdem din calitatea umană, a declarat, la Radio Constanţa, chirurgul oftalmolog dr. Bogdan Cucu.
El a mai spus că potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de oameni, din întreaga lume, au deficienţe grave de vedere, iar peste 40 de milioane sunt consideraţi orbi.
În ziua de azi, o adevărată provocare pentru ochii noştrii o reprezintă telefoanele mobile, calculatoarele şi diversele gadgeturi.
Medicul Bogdan Cucu este de părere că ele fac rău vederii doar atunci când sunt folosite în exces.
„Aceste gadgeturi nu fac rău dacă sunt folosite într-un mod gândit, să spun așa, să nu lăsăm să se exagereze. Acesta este sfatul meu, iar ceea ce spun că nu fac rău, nu fac rău, ele stimulează foarte mult vederea. Problemele apar atunci când există o deficiență care nu este depistată, când se exagerează, când deja apare oboseala, când copilul începe să vadă în ceață și se pot dezvolta anumite afecțiuni”, a declarat pemtru Radio Constanța dr. Bogdan Cucu.
Specialiştii susţin că putem vedea lumea cu ochi mai buni, dacă mergem periodic, la controale oftalmologice, pentru a descoperi problemele din timp.
Statisticile mai arată că în România, unul din patru preşcolari are probleme cu vederea, iar mulţi dintre ei ajung la medic foarte târziu.