CONSTANȚA: Autorităţile şi cadrele didactice sunt îngrijorate de evoluția cazurilor de meningită virală
Publicat de Arantxa Catană, 11 octombrie 2016, 10:24
Sunt temeri justificate în rândul autorităţilor şi al cadrelor didactice constănţene, după ce 14 elevi au ajuns, numai luna aceasta, la Spitalul de Boli Infecţioase, cu diagnosticul „meningită virală”.
De la începutul acestei luni au fost diagnosticate cu meningită virală 43 de persoane, iar 22 dintre acestea sunt internate în prezent. Majoritatea bolnavilor sunt copii, boala fiind dată de o tulpină de enterovirus.
„În evoluția cazurilor de meningită acută virală s-a constatat o creștere semnificativă a incidenței de la începutul lunii august până la data curentă. În luna octombrie au fost diagnosticate 14 cazuri. Este un risc mare de contagiozitate pentru că prin aer se transmite ușor și repede pentru că nu putem să stăm izolați la nesfârșit”, a declarat pentru Radio Constanța Dr. Loti Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi Master European în Promovarea Sănătăţi.
Perioada de incubaţie a bolii este de 10 zile, aşa că este posibil să apară şi alte cazuri.
Sunt, totuşi, câteva lucruri pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a ne proteja.
„Există posibilitatea deși pare puțin deplasat să purtăm măști de protecție, să fim cu o imunitate bună, iar imunitatea bună înseamnă pe tot parcursul anului alimentație sănătoasă și mișcare. Dacă copiii vor continua să mănânce dulciuri, zahăr, zahăr rafinat în cantități mari care scade imunitatea și afectează toate organele, sau sucuri dulci, toate acestea merg pe imunitate, corpul nu reușește să se apere”, a mai declarat Dr. Loti Popescu pentru Radio Constanța.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa au declarat că au fost prelevate probe, care au fost trimise la Institutul Cantacuzino din capitală, pentru confirmarea diagnosticului.
Până la primirea rezultatelor s-a recomandat scoaterea elevilor bolnavi din colectivitate.