Profil de interpret: Elena Jurjescu Todi
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 octombrie 2016, 17:00
Născută în satul bănățean Coșarii, la 2 octombrie 1951, Elena Jurjescu a urmat cursurile Liceului Teoretic din Lipova. Devine una dintre cele mai îndrăgite soliste de muzica populară bănățeană, după ce este descoperită de profesorul său de muzică Marius Țeicu.
În urma unui concurs reușește să intre în Ansamblul de dansuri “Banatul” din Timișoara în anul 1973, iar primele înregistrări ca solista vocală le face tot în acelasi an, la Radio Timișoara.
Este tot mai prezentă apoi pe scenă cu ansamblurile “Banatul”, “Timișul”, “Semenicul” și Orchestra Populară Radio, lucrând cu dirijori ca George Vancu, Ion Odroboț, Gelu Stan sau Radu Voinescu.
În anul următor, 1974 realizează primele înregistrări, la Radiodifuziunea Română, dar și la Electrecord.
Înregistrează și la Radioteleviziunea din Liubliana și ajunge să aibă un repertoriu de peste 100 de cântece ,pe care între anii 1973-1981, le prezintă publicului printr-o serie de aparitii la Televiziunea Română. Cucerește publicul și specialiștii în etnologie și folclor prin frumusețea glasului, dar și prin autenticitatea costumului popular bănățean.
Ulterior efectuează turnee și în afara țării, în state precum: Franța, Italia, Grecia, Uniunea Sovietică, Austria, Germania și Ungaria.
Printre numeroasele premii câștigate de interpretă se număra și Premiul “Ethnos”.
Elena Jurjescu este membru al Academiei Artelor Tradiționale din România în august 2000 și artist profesionist în cadrul Ansamblului Banatul. Prin căsătorie a devenit Elena Jurjescu Todi și are un fiu.
Soţul interpretei este aromân şi aşa se explică de ce prin anii 90, este redactor la Revista “Deșteptarea aromânilor” din București.
Repertoriul Elenei Jurjescu cuprinde cântece culese de la sursă, din folclorul timișean: ”În grădina lui Ion”, “Colo-n vale la cireș”, “Ioane, Ioane”, ”Până-i lumea aș cânta”, ”Ce vii bage târzior”, melodii ridicate la un nivel deosebit datorită muzicalității glasului Elenei Jurjescu.
Pentru că a dat glas unor melodii de referință pentru folclorul bănățean, din 2010 se desfășoară anual un festival care îi poartă numele, născut din dorința de a oferi tinerilor concurenți perspectiva participării într-o competiție ce permite contactul direct cu lumea satului bănățean-timișan, din care s-a ridicat si interpreta Elena Jurjescu-Todi, satul Coşarii, comuna Brestovăţ, județul Timiș, precum si din nevoia de a pune în valoare frumuseţea costumelor autentice.