LPF intră prin alunecare la arbitri
Publicat de Catalin Donose, 4 octombrie 2016, 11:54
Într-o scrisoare deschisă, Liga Profesionistă de Fotbal constată cu amărăciune că nimic nu s-a schimbat în bine în ceea ce privește calitatea prestațiilor arbitrilor și asistenților delegați de către CCA la meciurile organizate de LPF.
Clasamentul Ligii 1 Orange este influențat de greșelile tot mai numeroase, tot mai flagrante, tot mai grave ale celor care trebuie să asigure din teren imparțialitatea și corecta desfășurare a unui meci. De aceea tragem încă un semnal de alarmă, într-o situație care riscă să devină critică, dacă nu cumva a devenit deja.
Înainte de toate, cu luciditate, am vrea să reamintim un fapt simplu, care stă la baza întregului fenomen numit fotbal. Ca toate celelalte sporturi și fotbalul s-a inventat pentru a se juca doar pe teren. Nimic nu trebuie să altereze corectitudinea jocului și ideea că jucătorii sunt singurii actori principali din teren.
Din păcate, arbitrii, care trebuie să păstreze echidistanța, echilibrul și măsura în tot ceea ce decid, sunt tot mai departe de aceste minime standarde. Sigur, a greși e omenește, dar a persista în greșeală nu poate fi scuzat și, din păcate, explicat. Se arbitrează provocând jucătorii din teren și spectatorii din tribune. Ideea de fair play este dezechilibrată, competiția de asemenea.
Atragem atenția cu privire la modalitatea de efectuare a delegărilor de către CCA, observând că arbitrii care au într-adevăr calitate sunt rareori desemnați să arbitreze meciurile cu miză deosebită. Înțelegem că este omenește să greșești, dar foarte surprinzător este că arbitrii FIFA, arbitrii care sunt delegați la meciurile internaționale duc impecabil la sfârșit acele partide, dar greșesc inexplicabil atunci când se află pe teren la un meci de Liga 1.
Poate că sunt slab pregătiți, dar atunci cum se face că în întâlnirile internaționale arbitrează excelent? Poate că presiunea meciurilor de Liga 1 este prea mare pentru ei, poate că nivelul lor de competență se oprește la granițele țării…
Fotbalul îi include și pe arbitri, dar nu este al arbitrilor, ci al fotbaliștilor, al antrenorilor și al spectatorilor, mai ales al spectatorilor. Acest fel de a împărți dreptatea întoarce spatele tocmai oamenilor care vin la stadioane, care privesc din fața televizorului o competiție evident alterată de modul de a arbitra al multor astfel de „cavaleri ai fluierului”. Am mai spus-o, continuăm să credem că informările venite din partea reprezentanților cluburilor cu privire la calitatea arbitrajelor ar trebui să fie luate în calcul de către membri comisiei dumneavoastră, cu ocazia promovării, retrogradării sau prezenței pe lista FIFA.
Ne dorim un dialog cu Comisia Centrală a Arbitrilor, pentru că responsabilitatea pentru starea de fapt din fotbalul românesc aparține Comitetului Executiv al FRF, nu arbitrilor. Ne dorim arbitraje mai bune, ne dorim un fotbal mai bun. Suntem convinși că și dumneavoastră. În acest caz, să facem ca fotbalul să fie decis doar de calitatea jocului și de valoarea jucătorilor.
Cu speranța că acest dialog va exista și că arbitrajele se vor îmbunătăți substanțial,
Gino Iorgulescu
Președinte Liga Profesionistă de Fotbal