Sentințe finale MAJORATE în Dosarul MICROSOFT
Publicat de , 3 octombrie 2016, 14:48
Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare în dosarul Microsoft. Gheorghe Ștefan a primit 6 ani de închisoare. Dumitru Nicolae și Dorin Cocoș au fost condamnați la câte 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare.
Completul de cinci judecători de la Instanța Supremă a judecat, luni, ultimul termen în dosarul ”Microsoft”, în care au fost condamnați, în primă instanță, mai mulți oameni de afaceri și un primar. Toți inculpații au recunoscut faptele.
Gabriel Sandu a declarat că încă de la început a colaborat cu anchetatorii. „De când am fost la DNA mi-am oferit colaborarea 100%. Mi-a fost refuzată, iniţial, datorită cuantumului sumelor. Denunţul meu porneşte de la faptul că prejudiciul ar fi pentru statul român de 104 milioane de dolari pentru perioada 2004-2008 şi de 114,5 milioane de euro pentru perioada 2009-2013. Nu înţeleg cum o grupare care în 16 ani a prejudiciat statul cu peste 200 de milioane de euro are impunitate şi eu nu am dreptul la circumstanţiere”, declarat Gabriel Sandu. Judecătorul Ionuţ Matei i-a adresat o replică: „E ultimul cuvânt, dar poate era mai interesant să ne spuneţi ce-i cu acel offshore…”. Gabriel Sandu nu a avut o poziţie în direcţia arătată de judecător.
A venit rândul omului de afaceri Dorin Cocoş, care s-a arătat umil: „Regret din tot sufletul faptele făcute. Nu le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine civilizată în cazul în care îmi veţi da muncă în folosul comunităţii. Nu doresc decât să fiu un om normal. Nu am vrut niciodată să fac lucrurile în felul ăsta. Îmi doresc doar să mă îndrept”.
Fostul edil din Piatra Neamţ, Gheorghe „Pinalti” Ştefan, a recunoscut şi el faptele, pe acelaşi ton: „Vreau să vă spun că mă consider vinovat şi merit o pedeapsă. Cred că o încadrare corectă e cea de la art. 13. Jur că nu am luat nici 1 leu din afacerea Microsoft…”. Judecătorul a ţinut să sublinieze: „Cu mâna pe Biblie, da?” Pinalti a pus mâna pe Biblie. „Nici 1 leu. Din afacerea Microsoft”, a precizat Pinalti, iar sala a izbucnit în râs.
Ultimul a fost omul de afaceri Nicolae „Niro” Dumitru, care îşi pregătise ultimul cuvânt de dinainte, scos la imprimantă pe o coală de hârtie. Încercase să îl memoreze în sală, în timp ce avea cuvântul procurorul DNA, însă de emoţii a citit tot de pe foaie, iar la sfârşit l-a înecat plânsul: „Îmi exprim regretul profund. Am construit o societate care de 23 de ani lucrează fără să aibă afaceri cu statul. Am plătit legal şi la timp taxele. Am creat 5.000 de locuri de muncă, am doi băieţi de 26 şi 27 de ani…”.
În fața completului de cinci judecători, procurorul DNA a afirmat că instanţa de fond a aplicat pedepse mult prea mici: ”Nu au caracterul unor pedepse juste. Cei patru inculpaţi au săvârşit infracțiuni grave de corupţie. Activitatea frauduloasă în care au fost implicaţi a fost complexă şi transfrontalieră. Valoarea ridicată a sumelor de bani e extrem de importantă. Urmările produse sunt extrem de grave, a fost afectată imaginea instituțiilor sttului şi a mediului de afaceri. Apreciem că pedepsele aplicate trebuie majorate către maximum special”.
În dosarul Microsoft, instrumentat de procurorii DNA, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.
Pedepsele aplicate în primă instanță, de către completul de trei judecători de la Instanța Supremă, au fost: Gabriel Sandu – 2 ani cu executare, Dorin Cocoș – 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan – 3 ani cu executare, Nicolae Dumitru – 1 an și 6 luni cu suspendare.
La termenul din 19 septembrie, avocatul fostului primar de Piatra Neamț, Gheorge Ștefan, a cerut instanței reaudierea martorului Decebal Drăghiș, precum și trimiterea unei adrese la DNA pentru a afla stadiul cercetărilor în dosarul disjuns privind infracțiunea de spălare de bani.
Dosarul „Microsoft” a fost trimis în judecată pe 23 martie. Potrivit procurorilor DNA, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.