Uleiul vegetal uzat, de la deşeu la biocombustibil!
Publicat de , 27 septembrie 2016, 15:11
Cu toţii folosim, la prepararea mâncării, uleiul vegetal – fie că este de floarea soarelui, de măsline sau chiar de palmier. Dar ce se întâmplă cu acesta după câteva prăjeli? Mulţi nu ştiu ce să facă, sau, din comoditate, îl aruncă la chiuvetă, sau chiar la coşul de gunoi. O practică deloc sănătoasă pentru sănătatea mediului înconjurător!
Din anul 2010, echipa Mare Nostrum a inițiat o campanie, desfăşurată la nivel naţional, care urmăreşte implementarea unui nou concept: acela de colectare a uleiului vegetal uzat, ce poate fi ulterior valorificat în biocombustibil. Această campanie este adresată persoanelor fizice, care în schimbul a 5 litri de ulei vegetal uzat adus la noi, primesc ca recompensă 1 litru de ulei vegetal, bun de folosit la gătit.
De la începutul anului 2016 și până în prezent, 97 de constănțeni responsabili, care au înțeles mesajul nostru, au adus 829 litri de ulei uzat la sediul Mare Nostrum.
Uleiul vegetal uzat are efecte nocive asupra mediului, dacă este aruncat la gunoi, în sistemul de canalizare sau direct în mediu, poate polua pânza freatică şi chiar apa de consum. Dacă ajunge în mare, uleiul uzat formează o peliculă la suprafaţa apei şi nu mai permite trecerea oxigenului, de care organismele marine au nevoie pentru a supraviețui. Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, atât cât consumă un adult în 14 ani de zile. De asemenea, un litru de ulei alimentar uzat aruncat pe sol, afectează fertilitatea acestuia pentru o perioadă de 5 ani de zile, timpul necesar acestui deșeu ca să se descompună.
Dacă este refolosit de mai mult de 2-3 ori, uleiul devine periculos pentru sănătatea umană. Astfel, favorizează apariţia celulelor cancerigene şi măreşte riscul de accidente vasculare cerebrale.