Profil de interpret: Emilia Drăgătoiu Nanu
Publicat de Liliana Fustanela, 26 septembrie 2016, 12:29
Emilia Drăgătoiu Nanu s-a născut, la 14 septembrie 1961, în satul Miculești, comuna Slivilești, județul Gorj. S-a născut de Ziua Crucii și Semnul Crucii a ajutat-o în mai toate încercările vieții.
Emilia Drăgotoiu Nanu aduce prin cântecele sale, obicieiurile din satul gorjean Runcu, localitate la poalele munților și cunoscută pentru faptul că acolo s-a născut Maria Apostol. În 1977, la 16 ani, mergea la primul festival de la Hațeg și debuta pe scenă cu cântecul: ”Crescui Gorjule cu tine”, din repertoriul Mariei Apostol. Primele înregistrări la TVR au fost realizate în 1983, iar la Radio București, în 1993, au urmat zeci de apariții radio și tv, turnee și participări la spectacole, festivaluri și multe premii, dar acum satisfacțiile cele mai mari, le are de la elevii pe care îi pregătește. Elevii cuceresc publicul și juriile diverselor festivaluri la care aceștia participă. Sunt confirmate astfel, talentul și pregătirea oferită de profesoara lor, Emilia Drăgătoiu Nanu.
”Gorjul e bogat în costume populare, în locuri și oameni frumoși, în valori autentice și doresc ca această zonă de renume pentru păstrarea tradițiilor, să fie cântată în continuare cu responsabilitate”, spune interpreta Emilia Drăgătoiu.
Cu nostalgie își amintește despre modul cum a fost vara pe ulița satului natal Miculești, un sat izolat care a dispărut, între timp, dar amintirile sunt mereu vii: locuri, părinți, dascăli. Rădăcinile sale au prins viață în fostul sat minier Miculești. Are o familie frumoasă și a devenit bunică în urmă, cu doi ani. Nepoțica sa ,se numește Ema Anastasia. Ea și copiii de la ”Privighetorile Dobrogei”, de la Clubul Copiilor din Rovinari, pe care îi pregătește, îi umplu sufletul de bucurie. Munca lor se concretizează în multe apariții pe scenă, participări la festivaluri și în două albume discografice.
Piese de pe albumele sale discografice:”Pică frunzele de toamnă”, ”Te-aștept neicuță cu dor” , ”Hai noroc și la mai mare”,” Din Tismana-n Târgu Jiu”, ”Trandafir, trandafiraș”, se aud frecvent în emisiunile de folclor, la Radio Constanța .
”Bărbate, să nu mă cerți” este titlul ultimului său album ,are 21 de melodii, iar piesa care dă titlul albumului este un cântec satiric, dar cu priză la public.
Ascultătorii Radio Constanța s-au bucurat de cântecele sale și de prezența acestei interprete printr-un interviu acordat telefonic , chiar în zi aniversară. A vorbit despre regretul că hora de mână boieresacă specifică Gorjului, este tot mai înlocuită cu sârba mehedințeană. ”Obicieiurile de la sate chiar și cele de nuntă sunt tot mai simplificate”, spune Emilia Drăgătoiu Nanu, dar pământul mustește de copii buni în zona Gorjului , mai spune profesoara care are o carte de vizită impresionantă referitoare la tinerii pregătiți de domnia sa, care au devenit deja faimoși în folclorul românesc: Olguța Berbec, Maria Beatrice Bândoiu, Luciana Ene, Marinel Moraru, Cornelia Ordeanu, Natalia Volintiru, Maria Cantoriu, Larisa Cârlugea, Carlos Borș.
Mai multe despre această interpretă aflați din interviul realizat de Liliana Fustanela, în emisiunea: ”Seri de cântec românesc”, ediția 14 septembrie 2016.