Muzicianul și actorul român Ioan Gyuri Pascu a decedat
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 septembrie 2016, 07:24
Muzicianul și actorul român, membru al grupului Divertis, Ioan Gyuri Pascu a trecut în neființă, în această dimineață. Acesta se pare că ar fi suferit un stop cardio respirator.
Ioan Gyuri Pascu ar mai fi avut și în trecut probleme de sănătate și ar fi suferit un accident cardiovascular. Acesta a murit la doar 55 de ani.
Ioan Gyuri Pascu s-a născut, la 31 august 1961, la Agnita, județul Sibiu. A absolvit Facultatea de Filologie, secția română-spaniolă, din cadrul Universității din Cluj-Napoca. A debutat în 1978, în trupa „Trandafirii Negri”, din Mediaș — vocal și chitară ritmică. În 1987 a devenit membru în grupul Divertis, alături de care a încântat publicul timp de peste 20 de ani, participând la multe spectacole live, emisiuni de radio și televiziune. În 1992 a format trupa Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, cu care a participat la festivaluri internaționale de jazz și blues, precum și la festivaluri de rock. În 1992 a înființat, împreună cu Daniela Marin, prima casă de discuri independentă din țară, „Import Service Tempo”, denumită ulterior „Tempo Music”. Ioan Gyuri Pascu a jucat în filmele „O vară de neuitat” în regia lui Lucian Pintilie și „Occident” (2002), regizor Cristian Mungiu.
Din discografia sa menționăm: „Mixed Grill’ (1993), „Mașina cu Jazzolină” (1994), „Gânduri nevinovate” (1997), „Lasă” (2000), „Stângul de a visa” (2002), „Prinde o stea” (2003), „Jocul de-a joaca” (2006) ș.a. În 2007 i-a apărut albumul „La jumătatea vieții”. A plecat din grupul Divertis în 2007 și s-a ocupat de spectacole, piese de teatru și turnee prin țară. A fost protagonist în spectacolul „Vicontele” de Eugen Ionescu, în regia Luminiței Văleanu — spectacol muzical cu păpuși (în coproducție cu Teatrul de Păpuși „Puck”), care a avut premiera în deschiderea stagiunii 2007-2008 a Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. La acest spectacol Ioan Gyuri Pascu a semnat și muzica.
A jucat în rolul lui Cadâr, din „Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ioan Popa, în regia lui Doru Ana, efectuând numeroase turnee cu această piesă. Din toamna lui 2009 s-a alăturat din nou echipei Divertis, acum „Divertis: Land of Jokes”, în rolul „Nemuriciului”. În decembrie 2009, a fost invitatul special al celebrului Harlem Gospel Choir, într-un proiect inedit, dedicat special publicului român, spectacolul fiind inclus în turneul mondial „Concert of Hope/Remembering Michael Jackson”. Din 2011 a făcut parte din „Distractis Show”, un program cu satiră politică lângă umor elegant, spontan, improvizat, foștii „Divertiși” revenind după 11 ani la televiziunea publică, unde au mai putut fi urmăriți în perioadele 1990-1993 și 1998-2000.
A participat la numeroase festivaluri, precum: a XII-a ediție a Festivalului Castanilor, de la Ploiești, a VII-a ediție a Festivalului Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”, de la Alba Iulia, a X-a ediție a festivalului Bistrița Folk (2011), Muscel Cloverfest, singurul festival de cover-uri din România (2012), a IX-a ediție a Festivalului — Concurs „Ziua de Mâine”, de la Alba Iulia (2013), a cincea ediție a Festivalului de teatru independent „25 de ore de teatru non-stop”, de la Sibiu (2015), a doua ediție a Festivalului „Opera Copiilor”, organizat de Opera Comică pentru Copii (iunie 2016), precum și la spectacolele-eveniment „Clipe de viață”, un program permanent al UNITER (2013, 2014, 2015).
De asemenea, Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers au participat la: Festivalul de folk de la Gărâna (2013), a șasea ediție a Festivalului de Film Istoric de la Râșnov (2014), a patra ediție a Festivalului „Folk pe Pâine”, din orașul Pecica, și la prima ediție a Festivalului de Muzică Bună din Tulcea (2015), a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Nou, de la Arad (2016). În cadrul celei de-a XX-a Gale a Premiilor UNITER, din 2012, Ioan Gyuri Pascu a primit o diplomă de excelență din partea Uniunii Teatrale. În 2013 grupul Distractis a revenit cu un nou spectacol, „Nemuricii”, în care foștii membri ai grupului Divertis și-au propus să retrăiască alături de spectatori atmosfera show-urilor care le-au adus notorietatea. Cartea sa „Aventurile lui Chilli Ramirez — Poveștile lui Gyuri” a fost desemnată la Târgul GAUDEAMUS Mamaia, ediția a V-a, din august 2013, „Cea mai râvnită carte a târgului”.
A compus muzica pentru spectacolul „Muzicanții din Bremen”, adaptare după Frații Grimm de Ema Stere, în regia lui Attila Vizauer, a cărui premieră a avut loc pe 14 mai 2014, la Teatrul Țăndărică din București. A făcut parte din distribuția spectacolului „Henric al V-lea”, a cărui premieră a avut loc pe 29 noiembrie 2014 la Teatrul Național Radiofonic, în anul împlinirii a 450 de ani de la nașterea lui William Shakespeare, precum și din distribuția comediei „4 x 4 personaje” a Teatrului Spiritual București, care a deschis ediția a VI-a a Festivalului „25 de ore de teatru non — stop”‘, de la Sibiu (2016). De asemenea, a apărut, alături de alte nume din mass-media sau industria de divertisment, precum Mihai Dobrovolschi, Vlad Craioveanu, și Adrian Sitaru, în lungmetrajul documentar „Chuck Norris versus Communism” (2015).