AUDIO. Președintele Patronatului IMM-urilor: „Constanța nu are un master plan pentru delimitarea zonelor industriale, rezidențiale și turistice“
Publicat de Adrian Băncilă, 13 septembrie 2016, 19:44
Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNIMM) pune la dispoziția partidelor politice un set de măsuri care ar ajuta întreprinzătorii reunit într-un document numit „Program de guvernare pentru mediul de afaceri“. Acesta a fost lansat simultan astăzi în toate județele unde CNIMM are filiale.
Președintele patronatului IMM Constanța, Iulian Gropoșilă a spus că partidele și-au arătat deja interesul pentru măsurile propuse în premieră de mediul de business.
Câteva dintre cele mai importante măsuri vizează schimbări la nivelul administrativ, înființarea unui Minister al Antreprenoriatului și Turismului, de instituții mixte create în parteneriat public-privat, funcționarea CEC ca bancă pentru investiții, ghișeu unic și departament pentru debirocratizare.
O altă măsură vizează testarea proiectelor de acte normative care ar putea să afecteze IMM.
În ceea ce privește măsurile specifice zonei Constanța, președintele PIMM Iulian Gropoșilă a precizat că este necesară întocmirea unui master plan pentru a se delimita zonele industriale de cele rezidențiale și de cele turistice.
„La Constanța, nici astăzi nu există un master plan în care să spunem: zona industrială este zona CET-ului, zona comercială este ieșirea spre Ovidiu, iar zona turistică este ieșirea spre Năvodari. Se fac investiții industriale spre Năvodari, la fel cum se fac investiții turistice în zona CET. În Constanța este Administrația Zonei Metropolitane. Avem o structură a Zonei Metropolitane care ar trebui să fie direct interesată în realizarea unui master plan și în maparea investițiilor publice. Trebuie să știm și noi odată unde o să fie spitalul regional. Auzim pe la colțuri că o să fie în Viile Noi, în condițiile în care se fac mall-uri în centrul orașului. Este inadmisibil“, spune Iulian Gropoșilă.
Pentru litoral ar fi benefică înființarea unei Organizații Românești pentru Turism în care să fie reprezentat atât statul, cât mai ales federațiile reprezentative din domeniu. În plus, este de dorit ca industria ospitalității să beneficieze de facilități fiscale pentru atragerea unui număr mai mare de turiști străini.
De asemenea, Programul de Guvernare al mediului de afaceri mai cuprinde înființarea unei Agenții regionale pentru atragerea de investiții care, cu sprijinul ambasadelor, să promoveze oportunitățile de afaceri specifice fiecărei zone.
De asemenea, au fost reluate în acest document și teme mai vechi promovate de întreprinzători precum modificarea Codului fiscal doar o dată la 4 ani, eliminarea taxelor de la Registrul Comerțului și acordarea de facilități fiscale pentru creare de locuri de muncă.