STUDIU cerut de Ministerul de resort: De ce a scăzut încrederea românilor în JUSTIŢIE?
Publicat de , 11 septembrie 2016, 19:36
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că a propus Consiliului Superior al Magistraturii realizarea unui studiu, finanțat din fonduri europene, pentru a stabili care au fost motivele care au dus la scăderea încrederii populației în justiție, în contextul în care ultimul eurobarometru arată că încrederea în această instituție s-a diminuat cu 13 puncte procentuale, de la 48% la 35%.
„Am propus în ședința CSM la care am participat să utilizăm fonduri europene pentru a face un studiu, să vedem ce anume a condus la această situație. Aș vrea să insist asupra faptului că se vorbește despre încrederea în justiție. Când spui justiție poți să spui multe lucruri: poți să spui procurori, poți să spui judecători (…) atât cât înțeleg eu eurobarometrele, când spui justiție, nu spui DNA. Or, mie mi se pare că e un argument eronat de a spune că încrederea în DNA a scăzut de la 48% la 35%. Nu, încrederea în tot ceea ce înseamnă justiție: parchete, instanțe judecătorești, judecători”, a precizat ministrul într-o emisiune difuzată duminică la Digi 24.
Ea a spus că este vorba despre „cea mai mare scădere”, înregistrată din punct de vedere procentual, în comparație cu celelalte instituții ale statului. Pe de altă parte, a atras atenția asupra faptului că încrederea în partide și Parlament se află în jurul valorii de 4-5%.
„Cred că, în general, ar trebui să ne preocupe acest lucru: că autoritatea statului este în percepția cetățenilor cu procente atât de mici de încredere”, a afirmat Prună.
Ministrul a apreciat că motivele acestei scăderi a încrederii pot fi multiple.
„Vă dau un exemplu foarte banal și trivial. Dacă eu am un dosar și mă duc și depun o cerere și mi se dă un termen peste 12 luni, probabil că încrederea mea în justiție va fi de natură să scadă. Și dacă voi fi eu în acel sample (eșantion, n.r) voi spune că nu am încredere în justiție”, a explicat Prună.
Sursa – AGERPRES