TULCEA: Delta Dunării – loc de ,,drifturi pe apă” pentru bărci cu motoare de sute de cai putere
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 septembrie 2016, 09:49
Ambarcaţiunile de agrement nu respectă limitele de viteză din Delta Dunării, susțin reprezentanții Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, spune că se fac chiar ,,drifturi pe apă”, pe braţul Sulina, ori pe canalele din Delta Dunării.
El susţine că deşi există un regulament, ARBDD nu are pentru moment, niciun instrument de control:
Conform unei decizii a Guvernului din 2015, ambarcaţiunile cu motor care navighează în Delta Dunării trebuiau dotate cu dispozitive electronice de transmitere, astfel încât poziţia şi viteza lor să poată fi permament monitorizate prin staţii fixe, pe unele lacuri şi canale viteza maximă fiind limitată la maximum 5 kilometri/oră.
Măsura avea scopul trebuia să asigure un control mai eficient al circulaţiei şi accesului navelor şi ambarcaţiunilor în perimetrul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării“, precum şi identificarea celor care nu respectă regulile de circulaţie.
Actul normativ stabileşte canalele de navigaţie şi lacurile interioare pe care este admisă navigaţia cu maximum 40 de kilometri pe oră, precum şi pe cele pe care viteza maximă de circulaţie este de 15 kilometri pe oră. De asemenea, sunt menţionate lacurile şi canalele situate în apropierea coloniilor de păsări, pe care este admisă navigaţia cu viteză maximă de 5 kilometri pe oră.
De la aceste reguli sunt execptate navele şi ambarcaţiunile aflate în misiune de serviciu în proprietatea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării“, Autorităţii Navale Române, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Sănătăţii, altor instituţii din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, precum şi Gărzii Naţionale de Mediu.
Supravegherea şi controlul respectării regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare ale Rezervaţiei intră în competenţa reprezentanţilor Administraţiei Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării“. Încălcarea dispoziţiilor prevăzute de Hotărârea de Guvern, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, conform Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu modificările şi completările ulterioare.