TULCEA: Sanctuar al naturii, la ceas aniversar
Publicat de Bogdan Comșa, 5 septembrie 2016, 13:51
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a marcat aniversarea a 26 de ani de la înființare și declararea rezervaţiei biosferei, în perioada 1-4 septembrie, prin diverse acţiuni de conştientizare şi educaţie ecologică.
Chiar în data de 1 septembrie, ARBDD a primit cu bucurie revenirea și lansarea unui juvenil de vultur codalb (Haliaeetus albicilla).
Puiul de vultur codalb a fost găsit la finele lunii mai în zona Amenajării piscicole Dunavăț II, din perimetrul RBDD de către inspectorul ecolog Iacovici Marcel.
A fost solicitat sprijinul medicului veterinar Dr. Dobre Andra, din Murighiol, care a evaluat starea de sănătate a vulturului și a constatat că acesta avea o aripă fracturată, starea de slăbiciune evidentă punându-i în pericol viața în sălbăticie. I-au fost acordate îngrijiri, au fost administrate vitamine injectabile și vaccin.
A fost hrănit, stabilizată starea de sănătate și ținut sub supraveghere de către medicul veterinar și familia inspectorului ecolog Iacovici până la jumătatea lunii iunie. Prin implicarea mai multor iubitori ai Deltei Dunării a fost solicitat sprijinul unui medic veterinar pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale la aripa ruptă, iar domnul doctor Levent Borka din Târgu Mureș este persoana care, iubitor de animale prin excelență, a acceptat să-l trateze chiar dacă speranțele de reluare a zborului păreau reduse.
În data de 1 septembrie, coincidență sau nu, după două luni de tratament și recuperare a venit ziua pentru a se întoarce acasă și a-și relua zborul liber în Rezervație. ARBDD mulţumeşte medicilor veterinari Dr. Dobre Andra și Dr. Levent Borka pentru exemplul dat și implicarea necondiționată în salvarea faunei din acest miraculos ținut al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
De asemenea, tot în data de 1 septembrie, a fost organizată o multiconferinţă de marcare a Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării și începerea anului școlar 2016-2017, desfășurată în parteneriat cu Asociaţia Euro Tulcea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, la care au participat 50 de elevi şi cadre didactice ai şcolilor din municipiul şi judeţul Tulcea.
Acţiunea s-a desfăşurat la Şcoala Alexandru Ciucurencu din Tulcea în sistem de teleconferinţă, prin intermediul căruia s-a intrat în legătură directă prin echipamentele de teleprezență cu elevii și cadrele didactice din Centrele Suport pentru Educație Permanentă (CSEP-uri), respectiv cu Colegiul „Brad Segal” Tulcea, Liceul Tehnologic „Vasile Bacalu” Mahmudia, Liceul Teoretic „Constantin Brătescu” Isaccea şi Liceul Tehnologic „Simion Leonescu” Luncavița.
Programul acţiunii a cuprins: prezentarea semnificaţiei zilei de 1 septembrie, din mai multe perspective – spiritual, educațional și a mediului, prezentarea funcţiilor şi valorilor Rezervației Biosferei Delta Dunării, prezentarea rezultatelor Simpozionului De la biodiversitate la multiculturalitate, desfășurat la Sulina cu finanţare de la Consiliul Judeţean Tulcea.
Acţiunea s-a înscris în calendarul de activităţi al Programului educațional ,,Voluntar pentru Delta Dunării” adresat elevilor şcolilor şi liceelor din municipiul Tulcea, din localităţile limitrofe precum şi celor din perimetrul RBDD, care este derulat de către ARBDD pe parcursul anului 2016 în parteneriat cu Asociaţia Euro Tulcea.
Si, respectând motto-ul instituţiei « Ocroteşte natura şi păstrează tradiţiile », ARBDD a fost alături de comunitatea locală în evenimentele organizate în perimetrul RBDD, precum: Festivalul Borşului de peşte de la Crişan şi Serbarea Borșului Pescăresc de la Jurilovca.
În data de 2 septembrie, în debutul Festivalului Borşului de peşte de la Crişan, ediţia a IV- a, în colaborare cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Filiala Tulcea, s-a organizat o acțiune de conştientizare şi educaţie ecologică, în cadrul căreia s-a desfăşurat un concurs pentru copii cu tematică ecologică şi gastronomică, ateliere de creaţie, jocuri etc.
Programul acţiunii a cuprins: prezentarea semnificaţiei zilei de 1 septembrie – Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, organizarea unui atelier de lucru, în care copiii au realizat figurine ce reprezentau specii din Delta Dunării (pești, ţestoase de apă, etc.), prezentarea de rețete culinare tradiţionale având ca ingredient principal peștele, culese de către copiii mai mari, iar cei mici au identificat mai multe specii reprezentate pe masca libelulă, realizată de către Secretariatul Ramsar, au colorat și au decupat, însușindu-și astfel prin culoare și joc specii ce se regăsesc și în Delta Dunării, sit înscris acum 25 de ani pe lista Convenţiei Ramsar.
La acțiunea de la Crişan au participat un număr de 30 de copii din localităţi situate în perimetrul Rezervației, din Tulcea și București, care deși sunt încă în vacanță, au participat cu entuziasm şi energia specifică copilăriei. La finalul acțiunii organizatorii au acordat diplome și au fost oferite cadouri tuturor copiilor participanți, constând din materiale promoţionale şi de prezentare a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în conformitate cu prevederile Ordinului 539 / 9 mai 2008 emis de către Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Această zi a fost aleasă pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 983 din anul 1990 prin care întreaga Deltă a Dunării şi unităţile geografice vecine au fost declarate rezervaţie a biosferei. Totodată a fost înfiinţată Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ca instituţie specializată să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural şi dezvoltarea durabilă a regiunii.