Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci astăzi
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 august 2016, 08:02
Astăzi, credincioșii ortodocși prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Cei care vor să se spele de păcate ar trebui să țină post negru.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său, potrivit crestinortodox.ro.
„Din Evanghelie cunoaștem că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și placuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată”, povestește părintele Eugen Ramon Ilie.
Semnificația numelui Ioan Ioan este nume iudaic: „Iohanan” prescurtare din Iehohanan” și înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit. “Este unul dintre cei mai importanți sfinți în cultul creștin, simbol al adevărului, al lucrării neîntrerupte și al smereniei, deoarece sfântul trăia modest, sărac pe dinafară, dar atât de bogat în inima sa”, adăugat părintele protoiereu.
Ce nu ai voie să faci în această zi
• nu se folosesc farfurii sau alte blide (pentru că, după ce a fost tăiat, capul sfântului a fost pus pe o tipsie);
• nu se taie bucatele cu cuțitul (tot în legătură cu metoda prin care a fost ucis Sfântul Ioan Botezătorul), tot ce se mănâncă se rupe cu mâna;
• în memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiția cere să nu se consume vin roșu, nici alimente și mâncăruri gătite, care au aceeași culoare (pepene roșu, ardei roșii, sos de tomate, carne roșie – nici atât, pentru că e zi de post etc.).
• nu se folosește mătura, ca să nu fie tulburată liniștea morților;
• nu mânca fructe și legume cu formă rotundă (de exemplu pepene)
• nici varză nu se mănâncă, pentru că această legumă are o conotație negativă în această zi: legendele spun că Sfântului i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori și tot de atâtea ori a înviat; așa se face că sărbătoarea de azi mai este numită și „Sfântul Ioan taie capul pe curechi”.
De asemenea, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită Crucea Mică. În trecut, oamenii care făceau păcate grele, furau, ucideau, tâlhăreau, ca să fie iertați, țineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pân’ la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci.