Guvernul a aprobat Strategia de dezvoltare a DELTEI DUNĂRII

Publicat de , 24 august 2016, 16:04
Guvernul României a aprobat, miercuri, “Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării”.
„Premierul Dacian Cioloș va participa pe 2 septembrie, la o reuniune de lucru, la Tulcea, pentru stabilirea obiectivelor imediate și a felului în care urmează să realizăm implementarea Strategiei prin ADI ITI Delta Dunării, singurul instrument de acest fel din România. Da, sunt bucuros că avem această Strategie și că putem începe să lucrăm efectiv la proiectele despre care v-am vorbit mereu. Primul obiectiv important pentru noi toți este portul și faleza din municipiul Tulcea. Vă mulțumesc pentru susținere și pentru încredere”, a scris pe o rețea de socializare președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
Strategia este cadrul legal de care avea nevoie ITI Delta Dunării pentru a demara proiectele de investiţii în teritoriul celor 38 de unităţi administrative din judeţele Tulcea şi Constanţa. Cum cele mai multe dintre localităţile beneficiare ale Instrumentului Teritorial de Investiţii Delta Dunării sunt din judeţul Tulcea, 34 din cele 38, se poate spune că pentru judeţul Tulcea este cea mai bună veste a anului.
Potrivit negocierilor purtate cu ministerele de resort care gestionează programele naționale finanțate din fonduri europene, în perioada 2014-2020, sunt estimate investiţii de aproximativ 1,3 miliarde euro, cele mai importante dintre acestea fiind în lucrări de infrastructură. Totuşi, domenii importante ca Sănătatea sau Educatia sunt şi ele generos bugetate prin această strategie, cum şi Mediul sau Turismul au şi ele alocări foarte consistente.
Pentru echipa de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, aflată în coordonarea Doinei Surcel, perioada următoare va fi una foarte activă şi cu mai multă vizibilitate ca până acum.
„Adoptarea Strategiei este un succes al Guvernului şi al autorităţilor judeţene, în special din Tulcea, care au insistat pentru ca acest Instrument Teritorial de Investiţii unic în România să aibă un cadru legal şi să dezvolte integrat şi durabil această zonă a ţării, Delta Dunării. S-a muncit mult la această Strategie, chiar dacă mai puţin vizibil, şi se va munci mai mult în următorii ani, dar vă asigur că mult mai vizibil. Avem o bună deschidere din partea ministerelor şi autorităţilor de management pentru implementarea acestei Strategii integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, iar din întâlnirile cu potenţialii beneficiari publici şi privaţi am identificat marea majoritate a proiectelor ce vor duce la această dezvoltare integrată şi durabilă a Deltei Dunării, unele dintre proiecte chiar ajunse cumva la maturitate, cu studii de fezabilitate elaborate care aşteaptă doar deschiderea finanţărilor. Cred că mediul privat va avea un start mai bun pe proiecte ce vizează microintreprinderile atât pe Programul Operaţional Regional cât şi pe cel de Dezvoltare Rurală, poate cu primele apeluri de proiecte din acest an, de ce nu”, a declarat Doina Surcel, coordonatorul ADI ITI Delta Dunării.