Protejarea mediului de afaceri, prioritate a POLIŢIEI ROMÂNE
Publicat de , 20 august 2016, 08:36
În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au cercetat 24 de persoane și au constatat comiterea a 42 de infracțiuni economice.
În perioada 23 – 28 august a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 42 de infracţiuni economice.
De comiterea acestor fapte sunt bănuite 24 de persoane, dintre care una a fost reţinută și una arestată.
Poliţiştii au constatat 8 fapte de evaziune fiscală, 9 infracțiuni prevăzute de Codul Vamal, 6 infracțiuni de delapidare, 5 de înșelăciune, 2 de abuz în serviciu, precum și 3 fapte prevăzute de legea privind mărcile și indicațiile geografice.
Au mai fost constatate 4 infracțiuni de uz de fals, 3 fapte de fals material în înscrisuri sub semnătură privată, câte o infracțiunie de fals material în înscrisuri oficiale și spălarea banilor.
* * *
La data de 17 august a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au efectuat 38 de percheziţii la locuințele unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale din judeţele Mureş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Cluj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Vaslui şi din municipiul Bucureşti.
Din cercetări a reieșit că, în perioada decembrie 2015 – iulie 2016, administratorii unei societăţi comerciale din judeţul Mureş au stabilit o serie de relaţii comerciale fictive cu alte 15 firme din țară.
Polițiștii au stabilit că administratorul în fapt al societăţii din judeţul Mureş ar fi intermediat cesionarea firmei, pe numele unei persoane interpuse, după care ar fi procedat la contactarea mai multor „clienţi”, cărora contra unui comision prestabilit, le-ar fi furnizat facturi fiscale, care reflectau diverse operaţiuni fictive.
Pentru crearea aparenţei de veridicitate, facturile fiscale aveau la bază contracte fictive, iar plăţile se efectuau în cont bancar, ulterior banii fiind retraşi în numerar şi returnaţi persoanelor care comiteau evaziunea fiscală, creându-se astfel premisele unor operaţiuni de spălare a banilor.
Prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunii este de aproximativ 1.850.000 de lei, reprezentând impozit pe profit şi taxa pe valoare adăugată.
În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, acesta din urmă fiind estimată la peste 1.000.000 de euro.
Trei bărbați au fost reținuți pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, și încarcerați în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.
La data de 18 august a.c., au fost prezentați instanței de judecată, care a dispus ca aceștia să fie cercetați sub control judiciar.
* * *
La data de 18 august a.c., poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, au efectuat percheziţii la peste 30 de puncte de lucru ale unor societăţi comerciale ce îşi desfăşoară activitatea într-un complex comercial situat pe raza sectorului 4.
Din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că bănuiţii, prin intermediul unor societăţi comerciale, au pus în vânzare în mod ilicit articole vestimentare purtătoare de însemne ale unor mărci protejate pe teritoriul României.
În urma percheziţiilor efectuate au fost identificate şi indisponibilizate în vederea confiscării peste 250 de articole vestimentare, peste 2.800 de perechi de încălţăminte şi 100 de accesorii ce aveau aplicate mărci protejate şi pentru care nu au putut fi prezentate documente de provenienţă.
Valoarea totală a mărfurilor menţionate este estimată la 955.000 de lei.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi punere în circulaţie, fară drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.