TULCEA: Investiţiile în infrastructura de apă şi canalizare din judeţ, amânate
Publicat de Bogdan Comșa, 19 august 2016, 18:31
Trei din cele 10 contracte încheiate în cadrul Masterplanului de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea au fost fazate pentru perioada 2014-2020, deşi lucrările prevăzute în aceste contracte urmau să se finalizeze până la sfârşitul acestui an, potrivit directorului societăţii Aquaserv SA, Ionel Caraman.
Cele trei contracte vizează extinderea şi reabilitarea capacităţilor de tratare a apei în Sulina, Măcin şi Isaccea, reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie şi a sistemului de canalizare, inclusiv staţii de pompare, în Tulcea, Măcin şi Isaccea.
Ultimele două contracte menţionate au fost adjudecate iniţial de societatea gălăţeană Vâlceana SA care a intrat în faliment în urmă cu mai mulţi ani, procedurile de re-licitare în cazul unuia din aceste două proiecte urmând să se reia, după ce o altă firmă a renunţat la contract.
‘Pachetul de lucrări privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie şi a sistemului de canalizare inclusiv staţii de pompare în Măcin şi Isaccea va fi din nou scos la licitaţie’, a precizat pentru AGERPRES directorul societăţii Aquaserv SA.
Valoarea celor trei contracte fazate este de circa 15,6 milioane de lei, 24,5 milioane de lei, respectiv 23,8 milioane de lei, sumele neincluzând TVA. ‘Lucrările din cele trei pachete vor fi finalizate odată cu cea de-a doua fază a Masterplanului de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţ’, a precizat directorul Caraman.
Gradele de realizare a celor trei pachete de lucrări sunt de 92,7%, 11%, respectiv 72,68%.
Masterplanul de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea, proiect al Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Serviciilor de Apă şi Canalizare, a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 şi a avut o valoare iniţială de 419.371.852 lei, fără TVA. Proiectul al cărui contract de realizare a fost semnat în anul 2008 a fost susţinut în proporţie de 85% din Fondul de Coeziune, în proporţie de 13% din bugetul Guvernului, iar în proporţie de 2% din bugetul local.
Scopul proiectului considerat de autorităţi drept unul dintre cele mai importante din România din punct de vedere financiar pentru exerciţiul 2007-2013 a fost îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată, de acest proiect beneficiind 106.000 locuitori ai oraşelor Isaccea, Măcin şi Sulina, precum şi locuitorii municipiului Tulcea.
Potrivit sursei citate, fazarea celor trei contracte este o acţiune inclusă în planul agreat de autorităţile române şi Comisia Europeană. Prin aceasta, implementarea programelor operaţionale din perioada 2007-2013 se face şi din bugetul stabilit pentru exerciţiul financiar 2014-2020, existând o continuare a finanţării proiectelor din fonduri europene nerambursabile.
AGERPRES
Foto: Realitatea Damboviteana