(Audio + Foto) Lacul Iacobdeal
Publicat de Liliana Fustanela, 19 august 2016, 10:04
Dobrogea are tot ce dorești : munți, dealuri, câmpii, mare și deltă , dar puțini știu de existența unui lac asemănător celor din Retezat . Ei bine, un lac cu apa verde –smarald s-a format cu ani în urmă , când italienii pietrari sfredeleau granitul din apropierea satului tulcean Turcoaia.
Lacul a apărut într-o veche carieră la intrarea în localitatea Turcoaia. Se ajunge acolo , după ce părăsiți drumul national Constanța –Slava Rusă –Ciucurova –Cerna – Măcin-Brăila (DN22D) . La ieșirea din localitatea Cerna există un indicator spre localitatea Turcoaia, mergeți pe acest drum județean (DJ222H) până la intrarea în localitate, unde trebuie să continuați pe drumul pietruit la stânga . Nu există indicator, dar pe pietre veți găsi din loc în loc, scris cu roșu Lac și săgeți care vă indică pe unde trebuie să mergeți vreo 2 km, până la construcțiile abandonate ale fostei cariere .
O grotă pare a fi poarta de intrare în lac.
Lacul atrage iubitorii de senzații tari. S-a creat prin surparea pereților de granit în timpul când italienii pietrari sfredeleau muntele. Există și izvoare subterane, așa că apele au țâșnit creând ca într-o găleată, un lac cu apa de culoare verde înconjurat de stâncă. Nu comunică cu alte râuri sau canale spre Dunăre, chiar dacă aceasta e destul de aproape.
Cei curajoși sar chiar și zece metri în gol până ajung în apele de smarald. Se presupune că are o adâncime de 20 de metri . În zilele de vară, e locul de unde copiii satului se aruncă de pe stânci în apă, ca și cum ar sări de pe trambulină .
Roca granitică îl inconjoară și îți crează impresia că ai ajuns pe Retezat ,unde sunt multe lacuri glaciare. Suprafața lacului este de aproximativ un ha. Apa lacului pare să aibă o radioactivitate crescută, așa se explică de ce vegetația și fauna acvatică sunt puțin prezente. Roca granitică pe care s-a format, este alcătuită din cuarț, feldspat și mică, dar și cu un oarecare conținut de radon.
Deși se află în apropierea Dunării, aici nu crește nici stuful, nici papura, nu se aud broaștele și doar câteva șopârle stau de veghe pe malurile abrupte din piatră sau cu pâmânt amestecat cu pietriș. Exploatările vechi de piatră care îl înconjoară și vegetația săracă de stepă, creează un peisaj auster în contrast cu limpezimea apei și culoarea sa, verde-smarald.
Lacul este concesionat, pescuitul fiind interzis , iar scăldatul este destul de primejdios , apa rece de la izvoarele subterane, alternând cu cea încălzită de soare, la suprafață .
Câțiva artiști au filmat aici și imaginile par a fi de pe insule grecesti, sau de sus de pe Retezat , unde există lacuri glaciare. Așa se explică de ce lacul a început să fie atractiv . Lacul este locul de bălăceală pentru copiii satului, dar și pentru doritorii de locuri mai puțin explorate. Printre ei și un spaniol stabilit în Lumina, pentru că îndrăgește România.
În apropiere se află vechea cetate romană Troesmis.
Un reportaj realizat de Liliana Fustanela.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)