Pentru satul Oituz, cu stimă
Publicat de , 17 august 2016, 11:42
Una dintre cele mai interesante localități din județul Constanța este, fără îndoială, satul Oituz, aflat în componența comunei Lumina. Majoritatea locuitorilor aparțin confesiunii romano-catolice, iar întemeierea sa are o istorie aparte.
Localitatea s-a format în anul 1923, dupa exproprierile făcute de pe moșiile lui Luca Ionescu și Voicu Voievod. În urma acestei exproprieri au fost improprietăriți orfanii luptătorilor căzuti in Primul Război Mondial în Valea Oituzului, Mărăști si Mărășești, și văduvele de război, beneficiare fiind atunci aproximativ 45 de familii, originare din comuna Luizii Călugăra, județul Bacău.
Valurile istoriei i-au purtat pe unii departe de aceste locuri, dar alte familii au rămas aici, ridicând gospodării temeinice, construind o biserică, monument impresionant, cu care localnicii se mândresc.
Astăzi localitatea numără aproape o mie de suflete, este prosperă și deosebit de îngrijită.
În înălțătoarea zi a Adormirii Maicii Domnului, la 15 august 2016, a avut loc într-o atmosferă deosebită de evlavie și bucurie, hramul, sfințirea bisericii și consacrarea altarului de către I.P.S Arhiepiscop și Mitropolit de București, dr. Ioan Robu.
Evenimentul a strâns laolaltă întreaga suflare a satului, având o semnificație specială: tot ceea ce trăiesc, ceea ce simt sătenii din Oituz, se raportează la credință.
Prin amabilitatea preotului paroh Mihăică Petru vă putem oferi imagini sugestive de la acest eveniment.
În cinstea acestui eveniment, a istoriei localității, a centenarului bătăliei de la Oituz care va fi sărbătorit în luna octombrie, organizatorii Târgului Gaudeamus-Litoral au decis să dăruiască cele peste 700 de volume strânse în campania ”Cărțile se întorc acasă” , bibliotecii școlii și bisericii catolice din localitate.