Cum a SPĂLAT Horia Simu banii primiți ilegal de la ANRP pentru un teren din CONSTANȚA
Publicat de , 26 iulie 2016, 08:24
Horia Simu a „spălat” banii primiți nelegal ca despăgubire pentru un teren din municipiul Constanța, în urma unei decizii a ANRP, prin achiziționarea unor imobile scumpe în Franța, potrivit rechizitoriului prin care omul de afaceri a fost trimis în judecată de DNA.
„În scopul disimulării originii ilicite a sumelor de bani obținute din săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu, precum și în vederea ascunderii adevăratului beneficiar al acestora, inculpatul Simu Horia (…) a utilizat un cont deschis la banca (…) din Elveția în care au fost încasați banii proveniți din vânzarea acțiunilor de la Fondul Proprietatea. O parte din banii încasați de (…) supuși procesului de spălare, au fost utilizați de inculpatul Simu Horia în interesul propriu, una din principalele achiziții fiind un imobil, în valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obținerea unui împrumut cu care a fost achiziționat un alt imobil, tot în sudul Franței”, se arată în rechizitoriu.
Din anchetă a reieșit că primul imobil a fost achiziționat la 30 iunie 2011 cu suma de 3.559.000 de euro, iar al doilea imobil și terenul aferent la data de 5 iunie 2014, cu suma de 3.200.000 de euro.
Procurorii mai arată că acțiunile lui Simu, de a schimba și transfera banii obținuți ca urmare a vânzării acțiunilor obținute nelegal ca despăgubiri de la ANRP, au fost făcute în scopul ascunderii și disimulării originii ilicite a acestora.
„În același scop, al disimulării provenienței ilicite a sumelor de bani obținute din despăgubiri și al creării aparenței de legalitate pentru intrarea în posesia acestora și al folosirii lor, inculpatul Simu Horia a retras din contul (…), deschis la banca (…), mai multe sume de bani, folosind ca justificare tot contracte de împrumut fictive. Astfel, în zilele de 29.06.2011, 30.06.2011, 15.07.2011, 21.07.2011, 29.07.2011, 12.08.2011 și 26.08.2011, inculpatul Simu Horia a încasat din contul (…), deschis la banca elvețiană (…), invocând contractele de împrumut fictive din datele de 28.06.2011 și 29.06.2011, suma totală de 480.000 euro”, se menționează în rechizitoriu.
Procurorii anticorupție apreciază că în aceeași categorie a operațiunilor de spălare a banilor se înscriu și 11 plăți, totalizând 1.346.000 de euro, efectuate către o companie austriacă ce era controlată tot de Horia Simu.
Crinuța Dumitrean și Horia Simu au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, alături de alte opt persoane, în dosarul ANRP 5, care vizează supraevaluarea despăgubirilor pentru un teren din municipiul Constanța.
Crinuța Dumitrea, la data faptelor președinte al ANRP și al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost trimisă în judecată sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul și luare de mită.
În cazul omului de afaceri Horia Simu, beneficiarul despăgubirii supraevaluate, acuzațiile sunt de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită (două infracțiuni) și spălare a banilor în formă continuată.
Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța au fost achiziționate de Horia Simu, printr-un intermediar, la data de 22 octombrie 2009, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro.
„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor (…) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu — Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, arată DNA.
În opinia procurorilor, în acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei.
Sursa – AGERPRES