Conturează-ți drumul către o carieră de succes! Fii și tu student la Jurnalism!

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 iulie 2016, 11:05 / actualizat: 23 iulie 2016, 13:46
Presă digitală, radio, televiziune, comunicare, relații publice și publicitate sunt doar câteva dintre domeniile în care poți dezvolta o carieră de succes. Condiția? Să urmezi cursurile specializării Jurnalism – Științele Comunicării din cadrul Universității „Ovidius“.
De 18 ani, această specializare formează profesioniști pe care astăzi îi găsim în media locală, națională și internațională, dar și în alte domenii ale industriilor creative.
Din sutele de absolvenți care au îmbrățișat această profesie cu pasiune, am ales, aleatoriu, trei povești de succes.
Ramona Crângașu a absolvit cursurile specializării Jurnalism-Științele Comunicării în anul 2007. Recunoaște că i-a fost mai greu în perioada facultății pentru că a început să lucreze din al doilea an de studii, fiind nevoită astfel să se împartă între muncă, examene, cursuri și seminarii. A lucrat în presa scrisă și în publicitate (în calitate de copywriter și online innovation). A avut timp să savureze și farmecul radioului, însă domeniile de suflet rămân televiziunea și PR-ul.
,,Faptul că am urmat studiile specializării Jurnalism-Științele Comunicării din cadrul Universității Ovidius din Constanța, m-a ajutat foarte mult și cred că este una dintre deciziile cele mai bune pe care am putut să le iau vreodată. În primul rând, am avut parte de instruirea necesară, iar în al doilea rând mi-a fost asigurată partea teoretică necesară pentru a activa. Specializarea mi-a oferit cei mai buni profesori și cei mai buni colegi care m-au pregătit pentru experiența profesională, motiv pentru care mi-a fost ușor să-mi găsesc un loc de muncă. Trebuie să recunosc și faptul că întotdeauna am avut lângă mine oameni potriviți și oferte interesante.”
Oana Dănilă Cuturicu este absolventa promoției 2008. Și-a continuat studiile optând pentru un master în Comunicare și Discurs Intercultural în Spațiul European. Primul job obținut la 19 ani a fost de PR într-o firmă care oferea cursuri de IT și i-a plăcut. Are amintiri frumoase din perioada în care a lucrat în presa scrisă și televiziune, însă PR-ul are farmecul lui.
,,Faptul că am urmat cursurile specializării Jurnalism-Științele Comunicării m-a ajutat și m-a pregătit pentru a putea face față provocrilor. În primul rând, trebuie să vină din tine, iar mai apoi este necesar să completezi cu partea teoretică, să înveți din experiențele profesorilor care, Slavă Domnului, mi-au răspuns așteptărilor de fiecare dată. Apoi, este important să faci ceea ce simți. Specializarea Jurnalism-Științele Comunicării mi-a deschis foarte multe uși pentru că sunt și oameni nepregătiți care vin din cu totul și cu totul alte domenii.”
Pentru că prima dragoste nu se uitată niciodată, în momentul de față, Oana este Full-Time PR la o firmă din sectorul energiei regenerabile, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din România. Part-time,Oana este PR Freelancer pentru alte bussiness-uri din sectorul Horeca și sectorul medical din Constanța.
Dan Mărculescu este seniorul acestui grup. După absolvirea cursurilor specializării Jurnalism-Științele Comunicării în anul 2006, a lucrat o perioadă în publicitate și a avut mai multe experiențe în afara țării. ,,La Jurnalism, am avut în programă cursurile de comunicare și semiotică, fundamentul a tot ceea ce fac acum. Pentru mine este foarte clar că principiile pe care le-am învățat din cele două cursuri îmi ghidează niște decizii pe care le iau legate de forma sau obiectivul proiectelor pe care le finanțează compania sau le dezvoltă pentru alți clienți. Am învățat să înțeleg că realitatea și toate obiectele, elementele din jurul nostru sunt de fapt un construct al altor oameni și asta mi-a dat, în primul rând, încrederea să văd că poți să obții resurse, ceea ce este foarte important în inovație. Este necesar să înțelegi că trebuie să ai pârghiile necesare ca să îmbunătățești modelul sau să-l schimbi, de exemplu, pentru un produs, o clădire sau pentru o tehnologie deja existentă. Acesta este un principiu al semioticii. Trebuie să înțelegi cui te adresezi, de ce o faci într-o anumită formă și care sunt funcția și obiectivele principale la care trebuie să te aliniezi. Toate acestea iau forma unui workshop pe care îl predau și care ține de tehnici de inovație sistematică. Cum să înveți să fii creativ și să inovezi cu ajutorul unor exerciții foarte simple.”
După absolvirea cursurilor specializării Jurnalism-Științele Comunicării, Dan a plecat în Irlanda unde a înființat un start-up, după care în Statele Unite pentru o perioadă limitată de timp. Pe lista lui au mai fost Franța și Germania. ,,M-am intors în România și m-am hotărât să rămân în București. Într-o zi m-am înscris pentru mai multe joburi. Am luat de la A la Z toate agențiile de publicitate din București. Până la ora 15.00 aveam un interviu programat, iar la ora 17.00 eram angajat.”
În prezent, Dan Mărculescu este director general într-o companie de IT. Creează strategii și inovație.
Oana, Ramona și Dan sunt doar câteva exemple din sutele de cariere de succes. Poți fi și tu ca ei sau chiar mai bun. Mai ai timp până maine sa te înscrii în cursa pentru un loc la Specializarea Jurnalism-Științele Comunicării din cadrul facultății de Litere, Universitatea „Ovidius“ din Constanța.
Detalii despre înscriere și admitere găsești aici.
Specializarea Jurnalism face parte din cadrul Departamentului de Limbi şi literaturi moderne şi ştiinţele comunicării al Facultății de Litere, Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Specializarea s-a înființat în anul 1999 și este acreditată din 2008. Durata studiilor de licență este de 3 ani la forma de învăţământ ZI. Acestea pot fi continuate cu studii de masterat.
Vezi și https://jurnalismovidius.wordpress.com/2016/07/18/intra-intr-o-comunitate-a-excelentei/
Un material de Adelina Tocitu