242 de cetățeni români, REPATRIAȚI după criza politico-militară din Turcia
Publicat de , 18 iulie 2016, 09:29 / actualizat: 18 iulie 2016, 11:46
Celula de criză constituită de Ministerul de Externe pentru sprijinirea cetăţenilor români din Turcia îşi continuă activitatea pentru procedurile specifice de repatriere. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, până în prezent, au fost primite aproximativ 2.300 de apeluri telefonice în acest sens.
Ministerul de Externe informează că, ieri, numărul apelurilor telefonice din România a scăzut considerabil, fapt pentru care linia telefonică TelVerde a fost închisă. În urma evenimentelor recente din Turcia, au fost repatriaţi pe calea aerului 242 de cetăţeni români cu costuri suportate de MAE.
Două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Sofia au facilitat tranzitul a peste 35 de autovehicule cu cetăţeni români la două dintre punctele de frontieră terestră cu Turcia, menţionează sursa amintită.
Peste 290 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 1400 au fost rănite în tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia, potrivit celui mai recent bilanţ al autoritaţilor, transmite Reuters.
A urmat un val de arestari – peste 6.000 de persoane, majoritatea din cadrul armatei şi a sistemului judiciar, acuzate că ar fi adepţii liderului religios Fetullah Gulen, care trăieşte în exil în Statele Unite şi pe care preşedintele Turciei îl acuză că a pus la cale înlăturarea sa de la putere.
Erdogan a declarat că iniţiatorii loviturii de stat vor plăti scump trădarea, iar în dorinţa sa de a-i pedepsi pe vinovaţi, a evocat posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea.
Franţa, Statele Unite şi Rusia i-au cerut preşedintelui Erdogan să respecte democraţia şi statul de drept, iar cei care au adus atingere democraţiei să judecaţi conform legilor.
Aproape 8.000 de poliţişti turci au fost demişi, luni, din cauza unor presupuse legături cu autorii puciului eşuat de acum două zile, a declarat pentru Reuters un înalt oficial militar.
Alte 6.000 de persoane, majoritatea din cadrul armatei şi al sistemului judiciar, au fost arestate până acum, pentru implicare în tentativa de lovitură de stat.
Între timp, susţinătorii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan solicită reintroducerea pedepsei cu moartea, iar liderul de la Ankara a declarat ca „această cerere nu poate fi ignorată”.
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini a avertizat, în această dimineaţă, la Bruxelles că nu există vreo scuză ca Turcia să ia măsuri care să o îndepărteze de statul de drept.
Miniştrii europeni de externe s-au reunit, în prezenţa secretarului de stat american, John Kerry, pentru a discuta despre situaţia din Turcia şi combaterea terorismului după atentatul de la Nisa.