TULCEA: Cultura și valorile locale, păstrate pentru generațiile viitoare
Publicat de Bogdan Comșa, 15 iulie 2016, 19:30
Asociaţia ‘Centrul cultural-Delta Dunării’ din Mahmudia a încheiat un proiect susţinut financiar de Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea pentru promovarea tradiţiilor şi portului tradiţional specific zonei.
Comunitatea locală este interesată să asigure condiţii pentru dezvoltarea aptitudinilor cultural-artistice ale locuitorilor comunei, punerea în valoare şi dezvoltarea identităţii minorităţilor naţionale. Credem că prin proiectul ‘Cultura tulceană la nivel naţional’ am reuşit să stârnim interesul locuitorilor pentru valorile reale şi să contribuim la renaşterea spiritului cultural multietnic specific comunităţii locale din Mahmudia’, a declarat vineri, în timpul unei conferinţe de presă, coordonatoarea proiectului, Domniţa Maftei.
La rândul său, Lucian Simion, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), a apreciat activităţile derulate de asociaţie. ‘Acest proiect pune în valoare tradiţiilor minorităţii ruse din Mahmudia şi cred că, pe fondul dezvoltării turistice a zonei, se simţea nevoia de un asemenea proiect’, a menţionat reprezentantul CJ.
Colaborator al proiectului a fost coregraful Roman Jora, autor al patru lucrări privind dansurile populare tradiţionale din zonă, care a spus că elevii din Mahmudia, care au fost în centrul proiectului ‘Cultura tulceană la nivel naţional’, au fost ‘salvarea’ lui, în contextul în care puţine persoane ştiu să descifreze limbajul coregrafic în care sunt scrise lucrările de specialitate.
‘Elevii din Mahmudia au fost salvarea mea. Cu ei am pregătit dansuri dobrogene, bulgăreşti, ruseşti şi i-am filmat, iar dvd-urile vor fi lansate la Ziua Naţională a Minorităţilor’, a afirmat coregraful Roman Jora, Cetăţean de onoare al municipiului Tulcea.
În cadrul proiectului, au fost realizate 30 de costume populare ruseşti care, potrivit preşedintelui filialei locale a Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, Călin Ivanov, respectă elementele importante din specificul comunităţii. ‘Elementele importante din costumul tradiţional sunt respectate, pentru că la noi fiecare costum are o destinaţie specifică. Avem costume pentru biserică, dar şi costume de scenă, în cazul nostru’, a menţionat Ivanov.
Componenta de promovare a tradiţiilor coregrafice în cadrul proiectului a vizat participarea ansamblului ‘Katiuşa’ la Festivalul naţional de folclor al cântecului şi dansului popular ‘Cânt şi joc pe plai dobrogean’, desfăşurat în Eforie Sud, judeţul Constanţa, în perioada 24-30 iunie, unde ansamblul din Mahmudia a primit trofeul festivalului şi diplomă de excelenţă.
Valoarea totală a proiectului derulat de asociaţia din comuna Mahmudia a fost de 10 000 de lei, cofinanţarea CJ fiind de 8 000 de lei.
Sursa: Agerpres