Protestele continuă la penitenciarele din CONSTANȚA și TULCEA
Publicat de Bogdan Comșa, 13 iulie 2016, 14:19
Deţinuţii din 8 penitenciare din ţară, printre care şi cele de la Poarta Albă şi Tulcea, au continuat miercuri protestele faţă de condiţiile de detenţie.
Un grup de deţinuţi din Penitenciarul Tulcea protestează şi la această oră (14.30), ne-a declarat Ionuţ Rotaru, purtator de cuvânt penitenciarului:
”La penitenciarul Tulcea un grup de persoane private de libertate își manifestă nemulțumirile față de condițiile de cazare, față de supraaglomerarea din penitenciar. Nu avem deținuți care au intrat în refuz de hrană. MAsa a fost servită, deținuții și-au ridicat alimentele. Protestul este pașnic și doar în situația în care conflictul va escalada se va interveni conform procedurilor. În acest moment, situația este sub control. Colegii din sectorul Operativ sunt pregătiți”.
Deținuții acuză aglomerația deși, la Penitenciarul din Tulcea, gradul de ocupare maximă nixci nu a fost atins. Inclusiv cu secţia exterioară Chilia Veche, capacitatea închisorii este de 1.200 de deţinuţi, iar în momentul acesta sunt în jur de 1.000 de persoane încarcerate.
La Poarta Albă, în Constanâța, mişcarea de protest pare să se stingă.
Doar 4 deţinuţi continuă să refuze masa, din cei 200 care protestau marți, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Peniteciarului de Maximă Ssiguranţă Poarta Albă, Gabi Botezan:
”În cursul zilei de marți, aproximativ 200 de persoane private de libertate au refuzat hrana, manifestând împotriva condițiilor de detenție. Miercuri dimineață mai erau în refuz de hrană doar 50 de persoane, iar, în prezent, mai sunt doar 4 persoane care refuză hrana în continuare. Protestul s-a desfășurat în mod pașnic, fără a se înregistra acte de violență sau distrugeri de bunuri.
Deţinuţii cer condiţii mai bune în arest, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă cu privire la recentele incidente.
Unii comentatori consideră că protestele suntm orchestrate, pentru a forța demisia ministrului Justiției, Raluca Prună. Aceasta declarase, recent, că grațierea ar putea fi o soluție pentru aglomerația din penitenciare.
Pe de altă parte, tot ministrul Raluca Prună a inițiat unele modificări legislative care au închis portițele prin care unii deținuți ieșeau mai devreme de după gratii și, se presupune, în unele cazuri, în mod incorect.
Este vorba despre celebrele lucrări științifice realizate de scriitorii-pușcăriași. Printre aceștia Gigi Becali, George Copos și alții, ale căror lucrări se presupune că au fost scrise, de fapt, de alte persoane, sau au fost plagiate.
De altfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost audiat, zilele acestea, la DNA, în calitate de martor, în cadrul cercetărilor privind una dintre lucrările lui Becali.