CONSTANȚA: Grupare specializată în metoda ,,Accidentul”. Infractorii acționau și din penitenciar (UPDATE)
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 iulie 2016, 07:43 / actualizat: 11 iulie 2016, 16:33
Polițiștii din Constanța, cu sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, au reținut 7 persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune.
Ieri, 10 iulie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, sub coordonarea Parhetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au efectuat percheziţii într-un penitenciar și la locuinţele unor persoane banuite de înșelăciuni.
În urma perchezițiilor, au fost identificate şi ridicate mai multe telefone mobile şi cartele telefonice care erau utilizate la comiterea infracţiunilor.
În urma probatoriului administrat în cauză, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat, în vârstă de 34 de ani iar împotriva unei femei, în vârstă de 23 de ani, a fost luată măsura controlului judiciar.
Polițiștii au stabilit că, în perioada martie– iulie 2016, cele 7 persoane, cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani, ar fi înșelat prin metoda ”Accidentul” 15 persoane din judeţul Constanţa, cu sume de până la 18.000 de euro, prejudiciul total fiind de aproximativ 50.000 de euro.
Cercetările efectuate în 25 de dosare penale au relevat faptul că 3 persoane încarcerate într-un penitenciar ar fi apelat telefonic, în mod aleatoriu, numere din rețelele naționale fixe și ar fi anunţat, în mod mincinos persoanele apelate că o rudă (de obicei copii sau nepoți), fie a fost vătămată într-un accident de circulație, fie a provocat cu vinovăție un astfel de eveniment.
Cei care ar fi iniţiat apelurile telefonice, profitând de starea de alertă a victimelor, care de regulă erau persoane vârstnice, ar fi solicitat acestora explicit, sume mari de bani, fie pentru intervenția medicală necesară salvării de vieți, fie pentru angajarea unui avocat.
Îîn cadrul convorbirilor telefonice, cei în cauză se prezentau ca având diverse calităţi, de procuror, avocat, medic, poliţist, iar după ce se asigurau că persoana apelată este convinsă de scenariu, îi solicitau acesteia numărul de telefon mobil și date cu privire la adresa de domiciliu.
În cel mai scurt timp, la locuința victimei era îndrumat un alt membru al grupului infracțional, dintre cei aflaţi în libertate, care prelua de la persoana înşelată suma de bani solicitată telefonic.
Ulterior, în mod direct sau prin persoane interpuse, banii erau împărțiți și cu cei care au inițiat apelurile telefonice.
Astăzi, persoanele reţinute vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
La percheziții au participat și politiștii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J.Constanța, precum și reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.