AUDIO: ” Doi plisnoţi au trecut Prutul” și-au ajuns la Constanța
Publicat de Carmen Secuiu, 2 iulie 2016, 08:47 / actualizat: 2 iulie 2016, 21:35
Cunoscutul medic, Nicolae Bacalbașa și fratele său geamăn, Gheorghe Bacalbașa, tot medic, au transformat stetoscopul în stilou.
Astfel, două volume noi vor ajunge în librării: „Doi plisnoţi au trecut Prutul“.
Unele articole și eseuri au fost publicate de-a lungul timpului în revistele literare din Galați, iar acum, au fost editate în cadrul colecției ”Opera Omnia”, a Editurii Tipo Moldova din Iaşi.
În carte sunt menționate momentul cutremurător al refugierii din Basarabia, locul de naștere al autorilor și alte perioade grele ale vieții despre care abia acum, la vârsta de 72 de ani, au avut curaj să scrie.
Medicul Nicolae Bacalbașa ne face cunosută o dramă, după cum își caracterizează autorul cartea. Prezintă adevărul acelei perioade istorice și așa după cum spune „literatura trebuie să fie un răspuns indignat la realitate”.
”Titlul cărţii a fost ales special, deoarece, ori spui adevărul pe de-a întregul, ori taci. Eu nu am avut curaj până acum. Am fost un ”please not!”, așa cum spuneau africanii când Ceaușescu mergea la vânătoare, iar ei ajungeau din greșeală în bătaia puștii. Adică, ”vă rog nu trageți!”. Tinerii trebuie să știe că istoria trebuie ținută minte pentru a nu o repeta, ne-a dezvăluit doctorul și scriitorul Nicolae Bacalbașa.
Despre „Doi plisnoţi au trecut Prutul„ scriitorul Ovidiu Dunăreanu apreciază că sunt scrieri de mare finețe intelectuală și sufletească și o forță puternică de a penetra în istoria noastră trecută, modernă, cât și contemporană cu acea notă ușor balcanică a unui umor rafinat. În scrieri se distinge o notă de pamflet, sarcasm, ironie și fiecare cititor găsește ceva să-i placă.
Directorul Editurii Tipo Moldova, Aurel Ştefanachi, a menţionat că lucrarea biografică în care este descrisă drama familiei Bacabaşa este de interes pentru istoria europeană.
Cei doi frați Bacalbaşa, după ce au trecut Prutul au ajuns la Constanţa, la vârsta de patru ani. Nicolae Bacalbașa a urmat cursurile Liceului „Mircea cel Bătrân“. Mai târziu, în medicină, Gheorghe Bacalbașa s-a ocupat de geneză, de aducerea pe lume a copiilor, iar Nicolae Bacalbașa de reanimarea genezei, cum le place să glumească.
”În Galați am ajuns prin repartiție, în urmă cu patruzeci de ani și acolo am rămas, deși noi ne considerăm constănțeni”, spune Nicolae Bacalbașa.
Lansarea volumelor a avut loc la Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța, la finalul acestei săptămâni.
carmensecuiu@radioconstanta.ro