AUDIO – FOTO: DEZASTRU ecologic în Marea Neagră
Publicat de Adrian Băncilă, 28 iunie 2016, 19:30
Săptămâna trecută, în doar două zile au eșuat cinci delfini pe litoralul românesc și ieri, într-o singură zi, echipa Mare Nostrum a fost anunțată de alte 4 eșuări ale cetaceelor.
Un număr foarte mare, iar cauza principală este prinderea acestora în plasele pescărești, după cum ne-a declarat Marian Paiu, coordonator programe delfini Mare Nostrum.
„Ieri am avut de a face cu încă patru cazuri de eșuare: unul în zona Corbu, unul la Eforie, unul la Costinești și unul la Olimp. Luna aceasta am avut de a face cu mai bine de jumătate din totalul eșuărilor de anul acesta. Un număr destul de ridicat, dar mai îngrijorător este faptul că majoritatea cazurilor a survenit ca urmare a prinderii în plasele de pescuit. Peste 90% din pescuitul de pe litoralul românesc făcut de pescarii noștri este realizat prin unelte folosite pentru recoltarea rapanelor, precum și prin taliere. Am primit o informație conform căreia în apele românești a fost prins un pescador turcesc care, aparent, pescuia cu astfel de plase în apele noastre, însă nu spunem nici cazurilor de pescuit ilegal ale pescarilor de la noi“, spune Marian Paiu.
Când Garda de Costă interceptează navele braconierilor turci, aceștia aruncă în mare plasele de pescuit și captura ilegală. Alexandru Ion, purtător de cuvânt Garda de Coastă.
„Cercetările sunt efectuate de către polițiștii de frontieră sub coordonarea unui procuror care decide cercetarea zonei, în funcție de datele din anchetă. Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de coastă, în cooperare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), Poliția Transporturi Navale și alte organe abilitate, pun în aplicare decizia acestuia. Polițiștii de frontieră merg la fața locului în cooperare cu ANPA, Poliția Transporturi Navale și alte organe abilitate și ridică plasele de pescuit. Noi le recuperăm în măsura în care putem. Folosim mijloacele pe care le avem în dotare, iar plasele sunt recuperate“, afirmă Alexandru Ion, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța.
Procurorii, care intrumentează cazurile de braconaj, vorbesc deja despre un fenomen de masă și chiar de dezastru ecologic. Teodor Niță, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța:
„Pot să confirm din perspectiva dosarelor pe care le-am trimis deja în judecată, nu în număr mic, că este un fenomen mai mult decât nedorit: braconaju, în special turcesc, dar nu numai, în Marea Naeagră. Am scos ultima dată, în ultimul dosar, cam 30 de km de plasă subacvatică montată în condiții ilegale de către pescadoarele turcești. România are o cotă de 40 de tone anual de calcan alocată prin decizia Comisiei Europene. Numai la ultima descindere, cinci braconieri turci ridicaseră 14% din cota României, adică 7 tone, la care se adaugă delfini morți, vulpi de mare și alte exemplare protejate prin lege. (…) Este un dezastru ecologic care, în opinia mea, se prefigurează a fi major. Nu cred că va mai fi mult timp până când Marea Neagră va fi depopulată și sterilă de orice urmă de vietate marină, pentru că, dacă un singur pescador a putut face acest prăpăd, gândiți-vă că flota turcească de pescadoare private depășește 350 de bucăți“, mai spune procurorul Teodor Niță.
Un reportaj realizat de Cecilia Pătrăhău