TULCEA: Se ÎNCHIDE Centrul de Permanență de la Babadag
Publicat de Adrian Băncilă, 27 iunie 2016, 19:30
Centrul de Permanenţă de la Babadag se închide de pe 1 iulie
Prost plătiți și suprasolicitați, cei 4 medici care activează în centru au luat decizia de a nu prelungi contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Orașul Babadag a avut până în 2011 un spital care prin Ordonanță de Guvern a fost inchis alături de alte 66 din țară si asta în conditiile în care în 2010, unitatea spitalicească a beneficiat de finanțare pentru modernizare.
Pentru a acoperi golul lăsat de spital a fost înființat un centru de permanență ținut în viață în toți acești ani de 4 medici de familie.
De la 1 iulie însă, atât locuitorii din Babadag cât și cei din localitățile învecinate vor fi nevoiți să vină până la Tulcea.
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Tulcea, Mihaela Nicolau, medicii care asigurau permanența au solicitat suspendarea activității.
„La solicitarea medicilor care lucrează la acest centru, având în vedere că expiră contracul cu Casa de Asigurări de Sănătate la data de 30 iunie 2016 și având în vedere faptul că sunt suprasolicitări din partea pacienților la acest cabinet, dânșii au luat decizia de a suspenda activitatea începând cu data de 1 iulie 2016“, mai spune directorul DSP Tulcea.
Medicul Salah Kilo de la Babadag și-a exprimat speranța ca și alți medici din zonă sa se alăture centrului și astfel activitatea să poată fi reluată cât mai curând.
„Tulcea este foarte departe, Constanța, la fel. Sunt născuți foarte mulți copii în perioada aceasta. Se va închide pe o perioadă scurtă. Trebuie să facem apelm la medicii de familie din jurul Babadagului și să îi rugăm pe ei să vină și să se redeschidă și să facă și gărzi“, spune medicul.
Asistenta medicală Doina Săcui spune că în condițiile actuale, centrul nu poate funcționa, în același timp fata de oameni este inuman.
„Programul este foarte încărcat. Avem un program de 17 ore pe Centrul de Permanență, în cursul săptămânii. De aici ne întoarcem la programul de cabinet, deci încă 8 ore. Este inuman ce se întâmplă cu omaenii. Este nevoie de Centrul acesta de Permanență. Este singura unitate medicală unde oamenii vin și li se acordă asistență medicală în limita posibilităților. Este organizat și funcționează cu medici de familie și asistenții lor – asistență medicală primară“, afirmă asistenta.
Potrivit unui raport transmis ministerului Sănătății se estimează că în următorii 6 ani necesarul de medici specialiști în județul Tulcea va fi de 65 de oameni.