BREXIT: Ce spune un fost premier britanic
Publicat de , 25 iunie 2016, 19:03
Fostul premier britanic Tony Blair a declarat sâmbătă că rezultatul referendumului britanic în favoarea Brexit „demonstrează că mișcările politice insurgente pot prelua controlul asupra unei țări”, transmite EFE.
„Intrăm într-o eră de imprevizibil insolit”, a avertizat Blair la o întâlnire cu mai mulți ziariști străini la Londra, potrivit cotidianului spaniol El Pais.
Blair, premier laburist între 1997-2007, a recunoscut că proiectul european „se confruntă cu o provocare enormă”, motiv pentru care cei care cred în el trebuie „să facă un pas în față și să promoveze o adevărată reformă”. Fostul premier britanic a declarat că consecințele rezultatului referendumului „sunt imense” și a cerut „o profundă reflecție pe tema viitorului politic al centrului”. În opinia sa, Brexit înseamnă „un vot enorm împotriva politicii tradiționale”, iar acum „trebuie găsite soluții la problemele oamenilor, inclusiv la imigrație”.
În ceea ce privește amenințarea la adresa unității teritoriale a Regatului Unit, Blair este de părere că rezultatul referendumului „va adăuga presiune acestor forțe”. Blair a recunoscut că „tema scoțiană este clară”, deoarece „Scoția a votat masiv pentru rămânerea” în Uniunea Europeană, dar și în Irlanda de Nord „va exista un impact la frontieră”.
Blair a mărturisit că-i pare rău pentru premierul britanic David Cameron, apreciind că anunțul demisiei sale „este o decizie dură”. Întrebat dacă David Cameron a făcut o greșeală convocând referendumul, Blair a subliniat că „este o temă delicată, deoarece orice piedică pusă te face să pari antidemocratic”, dar a amintit că „democrația parlamentară înseamnă să alegi un guvern care să ia deciziile”.
Totodată, Blair a insistat că David Cameron „are perfectă dreptate să nu invoce acum articolul 50 al Tratatului UE”. „Este important ca Europa să digere (Brexitul) pentru că sunt numeroase consecințe pentru toți. În multe țări au apărut mișcări insurgente. Trebuie să ne gândim la soluții la problemele pe care le-a adus criza financiară. Trebuie să gestionăm consecințele globalizării. Acesta este marele proiect politic pe care trebuie să-l înfrunte centrul. Același lucru se întâmplă și în SUA. Cei care credem cu tărie că răspunsul nu este să compartimentăm lumea nu vom câștiga dezbaterea decât dacă vom găsi soluții”, a conchis fostul premier laburist.
Sursa – AGERPRES