Dobânzile negative la depozite, pe piața bancară românească
Publicat de Adrian Băncilă, 19 iunie 2016, 14:39
Dobânzile negative la depozite şi conturile de economii au început să îşi facă loc şi pe piaţa bancară din România.
La ora actuală doar trei bănci mai oferă la depozite o dobândă reală pozitivă.
Astfel, dacă veţi depune 1000 de lei la o bancă ce oferă o dobândă reală negativă, după un an de zile veţi retrage chiar şi cu 70 de lei mai puţin decât suma depusă iniţial.
Explică Irina Chiţu, director general Finzoom.
„Chiar dacă în România, în momentul de față nu există dobânzi nominale negative,observăm dobânzile reale,adică dobânda anuală efectivă, este negativă la majoritatea băncilor. Pentru depozite, pe lângă venitul din dobândă pe care îl obține un consumator, din acesta se scad taxele și comisioanele bancare. Dacă ținem cont de toate comisioanele și taxele, ajungem ca pentru o mie de lei, de exemplu, depuși pe un an, să câștigăm maximum 16 lei. Doar 3 bănci oferă dobânzi reale pozitive. La restul, pierdem bani, pentru că aceste comisioane bancare sunt mai mari decât câștigul din dobândă.“
Alternativele pentru populaţie la depozitele bancare ar fi titlurile de stat emise de Ministerul Finaţelor, fondurile de investiţii cu risc scăzut şi mediu sau fondurile private de pensii, a mai declarat Irina Chiţu.
Pe piaţa bancară europeană dobânzile negative au apărut în 2014, când Banca Centrală Europeană a redus dobânda la depozite sub 0% pentru a lupta împotriva deflaţiei.