Peste o sută de intervenții ale pompierilor în mai multe județe, inclusiv CONSTANȚA și TULCEA
Publicat de Adrian Băncilă, 14 iunie 2016, 10:12
În ultimele 24 de ore, pompierii militari au acționat în peste 100 situații pentru înlăturarea efectelor generate de ploile abundente înregistrate în județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Brăila, Bihor, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Timiș, Vâlcea și municipiul București.
Pe parcursul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase nu au fost înregistrate victime, pompierii acționând pentru salvarea persoanelor aflate în pericol, îndepărtarea arborilor căzuți pe drumurile publice și evacuarea apei din gospodăriile inundate.
Precizăm că în zona localității Ocnița din județul Dâmbovița, nu au fost înregistrate inundații în ultima perioadă, fapt pentru care nu se poate confirma că persoana recuperată ieri din apele râului Slănic este victima viiturilor, cercetările care au loc în prezent urmând să stabilească cauza exactă a decesului.
În urma infiltrațiilor produse în digul de apărare al pârâului Bistrița din satul Valea Mare, județul Vâlcea, s-a luat măsura evacuării preventive a persoanelor care locuiau în cele 50 de gospodării aflate în imediata apropiere. Cei aproximativ 150 de localnici au fost cazați temporar la rude, iar echipe mixte formate din reprezentați ai ISU Vâlcea și autorităților locale se află, în prezent, la fața locului pentru monitorizarea situației.
Pe fondul precipitațiilor din ultima perioadă s-a produs o alunecare de teren, în orașul Comănești din județul Bacău. În urma analizei efectuate în zonă de către membrii comitetului județean pentru situații de urgență a fost dispus măsura evacuării preventive pentru locuitorii celor 12 gospodării . Din cele 36 de persoane evacuate preventiv (30 de adulți și 6 minori), 28 s-au cazat la rude, iar opt la un adăpost pus la dispoziție de Primăria Comănești. În continuare este monitorizată evoluția din teren, în vederea dispunerii măsurilor pentru atenuarea efectelor și punerea în siguranță a versantului.
O altă alunecare de teren s-a produs în zona localității Chiliile, din județul Buzău, în urma căreia a fost afectat drumul județean 102 F. Pentru siguranța cetățenilor, porțiunea de drum a fost închisă circulației rutiere, accesul fiind posibil pietonal. O comisie formată din reprezentanți ai instituțiilor cu rol în managementul situațiilor de urgență au identificat rute ocolitore, până la refacerea drumului.
Reamintim faptul că 19 județe se află în continuare sub avertizare de Cod Portocaliu de inundații, peste 2.000 pompieri sunt la datorie și intervin în sprijinul comunităților.
Având în vedere prognozele hidrologilor, pentru optimizarea misiunilor de răspuns, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus suplimentarea efectivelor ISU Hunedoara cu echipaje de intervenție cu tehnică specifică din județele limitrofe, care nu se află sub atenționările de vreme rea.
Totodată, la nevoie, echipajele de salvatori vor fi dislocate, imediat, în zonele de risc pentru evacuarea populaţiei, animalelor şi bunurilor aflate în pericol, precum şi pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative.
Pentru eficientizarea misiunilor orientate spre siguranţa cetăţeanului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor din judeţe vizate de avertizări, asigurarea rezervei de personal, pentru a interveni cu promptitudine în zonele afectate.
Evoluţia efectelor generate de acest tip de risc este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.