(AUDIO) Se cere restructurarea activităţii ARBDD prin referendum în Delta Dunării
Publicat de Adrian Băncilă, 14 iunie 2016, 19:00
Patronatul în Turism din Deltă acuză Administraţia Rezervaţiei de proastă gestionare a problematicii locale de mediu, inclusiv a fondurilor colectate din taxele speciale.
Preşedintele patronatului, Daniel Iluşcă, a afirmat pentru Radio Constanța că a „solicitat o reorganizare a Rezervației Biosfera Deltei Dunării pentru că administrația este singura rezervație care funcționează la oraș. Rezervația Bisofera Deltei Dunării ar fi trebuit să fie prietenul localnicilor, ar trebui să lucreze cu localnicii, nu să angajeze oameni cărora să le plătim diurnă. Rezervația trebuie să aibă proiecte în care să aibă decolmatori de lacuri și canale și nu proiecte de monitorizare a scrumbiei cu 4 milioane de euro. Cu 4 milioane de euri decolmatăm brațul Sf. Gheorghe, pe 5 direcții, în mare și am avea scrumbie de nu am mai avea nevoie să o monitorizăm“, a afirmat daniel Ilușcă.
De cealaltă parte, guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, spune că activitatea ARBDD este reglementată prin hotărâre de Guvern şi că instituţia are atribuţii în domeniul protejării ecosistemelor, dar susţine şi proiectele sociale.
Însă pentru acestea din urmă, este nevoie ca cei din comunităţile locale să depună proiecte.
„Observațiile pe care le are față de structura ARBDD, ar fi trebuit să le discutăm împreună, ca parteneri într-o acțiune de gestionare a Rezervației. Activitatea administrației se derulează pe baza unui plan de management care este aprobat prin hotărâre de Guvern. Componenta de conservare a biodiversității, de protecție a habitatelor naturale și bioresursele naturale intră în sarcina ARBDD. Proiecte de susținere a turismului, a altor activități de valorificare a resurselor naturale sunt susținute de ARBDD, dar trebuie să fie finanțate din acest buget uriaș al strategiei“, a mai declarat guvernatorul Grigore Baboianu.