AUDIO: Colecții inedite, la Muzeul de Artă Tulcea
Publicat de Carmen Secuiu, 11 iunie 2016, 13:42
Muzeul de Artă Tulcea, parte componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” adăpostește un patrimoniu important de peste 7.000 de lucrări, în 7 colecții.
Expoziția permanentă, ”Arte și influențe în Dobrogea”, se află la etaj și dezvăluie vizitatorilor, în primul rând, colecţia de icoane din secolele XVIII-XX, cu peste 700 de lucrări, o colecție unică în țară de icoane lipovenești, de sorginte rusă, care se deosebesc de cele românești prin încadrarea într-un chenar roșu.
În apropierea acesteia se află colecţia de artă decorativă orientală din secolele XVIII-XIX, în care pot fi admirate covoare și șaluri de perete, din mătase, care decorau, în trecut, interioarele caselor turcești din această zonă.
Piesele sunt foarte rare deoarece la ora actuală nu se mai țes, nici în Turcia. Covoare asemănătoare, anatoliene, mai pot fi admirate în colecția de la Biserica Neagră din Brașov.
”Am încercat să le arătăm copiilor că orașul Tulcea a fost populat de turci și să nu uite că obiectele care sunt acum la muzeu au fost donate sau achiziționate de la turcii și tătarii, locuitorii orașelor Tulcea și din Babadag”, a specificat muzeograf Anca Lulai Rotărescu.
Obiectele provin din transferul colecţiilor de la Muzeul de Artă Orientală din Babadag, închis în prezent.
”Expoziția de bază continuă cu o colecţie de artă decorativă din secolele XVIII – XX, cu o altă colecţie unică în țară, de plăci de gravură, cu o colecţie de sculptură modernă şi contemporană, o colecţie de grafică modernă şi contemporană și pictură modernă şi contemporană, cu 160 de lucrări în expunere”, detaliază muzeograf, Anca Rotărescu.
După Muzeul Național de Artă, Muzeul de Artă Tulcea deține cea mai mare colecție a unuia dintre cei mai cunoscuți artiști suprarealiști, Victor Brauner. Lucrările sale participă la expoziții internaționale. Au fost expuse la Muzeul Evreiesc ”George” Museum din Amsterdam, apoi în Israel, în Cehoslovacia și în Franța.
Într-una dintre primele săli se regăsesc compoziţii prețioase, semnate de artiști, care se încadrează perfect temei expoziției, reflectând aspecte de viaţă ale minorităţilor etnice din regiune, care dau măsura mai multor perioade de creaţie.
”Orașul Tulcea poate fi numit un oraș pictural, deoarece pictorii moderni au venit și au pictat aici. Tulcea era un oraș poetic, special, prin arhitectura sa diversă.
Fiind un melanj de populații, fiecare locuință avea un stil propriu de construcție. Evoluția artei dobrogene se poate vedea în lucrări, iar Gheorghe Sârbu este un pictor reprezentativ pentru orașul din apropierea Deltei Dunării, care a poetizat peisajul lacustru al Tulcei vechi, orașul său natal.
Solaritatea dobrogeană care transpare din picturile muzeului nostru face ca muzeul din Tulcea să pară un muzeu al peisajului din Balcic, pe lângă multe lucrări care ilustrează chiar locul de acolo, de o luminozitate cu totul specială”, ne dezvăluie muzeograf Anca Lulai Rotărescu, lansând astfel o invitație celor care doresc să viziteze Muzeul de artă din Tulcea.
Muzeul de Artă Tulcea, pe lângă expoziția permanentă, la parter, găzduiește expoziții temporare inedite, așa cum a fost și o expoziție de rară originalitate, ce a amintit de meșteșugurile de altădată, o expoziţie de pictură pe uși de casă țărănească, pe care artistul plastic bucureștean, Ion Anghel, a denumit-o ”Istoria umilă”.
carmensecuiu@radioconstanta.ro