ANOMALIE. Pacienții internați pot vota doar dacă au domiciliul pe raza localității unde se află spitalul!
Publicat de , 5 iunie 2016, 07:49
Într-o hotărâre a Biroului Eletoral Central se arată cum este reglementată situaţia votanţilor care nu se pot deplasa până la o secţie de votare.
„Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate pot depune cereri de exercitare a dreptului de vot prin intermediul unei urne speciale numai la secţia de votare la care este arondat imobilul unde solicită să se deplaseze urna specială, sub condiţia de a avea domuciliul sau reşedinţa în localitatea sau sectorul municipiului Bucureşti în care se află secţia de votare”, se arată în Hotărârea privind unele măsuri referitoare la exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2016.
De acest drept beneficiază şi alegătorii care, la data scrutinului, „sunt internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reşedinţa în localitatea sau, în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află unitatea respectivă”.
Oare de ce nu pot vota și pacienții care au domiciliul în altă localitate decât acolo unde se află unitatea medicală? Se știe că spitalele mari se află în București, municipii reședință de județ sau orașe mari, acolo unde se află internați și pacienți din orașe mici, comune, sate! Ori un pacient dintr-un colț al țării, internat, să zicem, în București, ar putea alege primarul din localitatea de domiciliu, pe baza unei solicitări în urma căreia Biroul Electoral din localitatea de domiciliu să trimită un buletin de vot.