(VIDEO) Nava Ștefan cel Mare a Gărzii de Coastă, într-o nouă Operațiune Maritimă
Publicat de Adrian Băncilă, 31 mai 2016, 12:18
Nava maritimă de patrulare şi intervenţie „Ştefan cel Mare”– model OPV din cadrul Gărzii de Coastă a plecat duminică, 29 mai, către frontiera maritimă externă a Republicii Elene, unde va participa la Operaţiunea Maritimă Comună „Poseidon Rapid Intervention”, organizată sub egida FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene).
Operaţiunea se va desfăşura în Marea Egee, timp de o lună şi jumătate, nava maritimă de patrulare şi intervenţie – tip OPV şi echipajul aflat la bord, format din 25 de poliţişti de frontieră, urmând să execute misiuni de supraveghere şi control, dar şi de căutare şi salvare de vieţi omeneşti, la frontierele externe ale Uniunii Europene, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.
Este a doua misiune internaţională desfăşurată în acest an de nava amiral a Poliţiei de Frontieră Române care, în perioada 27.12.2015 – 05.04.2016, a participat la Operaţiunea Maritimă Comună „TRITON 2016”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX, ce s-a desfăşurat la frontiera maritimă din sudul Italiei.
În cele trei luni de misiune în Italia, poliţiştii de frontieră români de pe nava „Ştefan cel Mare” au salvat şi transferat la bordul navei Gărzii de Coastă 995 persoane (copii, femei şi bărbaţi) care se aflau în pericol de înec, pe ambarcaţiuni gonflabile ce navigau în Marea Mediterană. În toate cazurile, au fost efectuate procedurile specifice la bordul navei româneşti (triere şi evaluare medicală), iar ulterior persoanele în cauză au fost transportate în porturile italiene şi predate autorităţilor, pentru efectuarea procedurilor specifice.
Totodată, la începutul lunii iunie a.c., se va întoarce acasă nava maritimă de patrulare a Gărzii de Coastă MAI 1104, care s-a aflat timp de două luni (aprilie-mai) în Grecia, în cadrul operaţiunii Maritime Comune „Poseidon Rapid Intervention”, coordonată de Agenţia FRONTEX. Pe perioada detaşării, echipajul navei Poliţiei de Frontieră Române a efectuat 50 de misiuni şi a participat la 14 operaţiuni de căutare şi salvare (Search and Rescue) pe mare, în urma cărora a salvat, transbordat, transportat şi predat autorităţilor elene din portul Chios, în total, 721 de persoane (199 copii, 170 femei, 352 bărbaţi), care se aflau în pericol de înec în apele Mării Egee.
În acest an, navele Poliţiei de Frontieră Române au salvat peste 1.700 persoane aflate în pericol de înec pe mările Mediterană şi Egee