AUDIO: Expoziție de documente vechi privind Seminarul Musulman din Medgidia
Publicat de Carmen Secuiu, 31 mai 2016, 07:54
Doar astăzi, la Campusul Universității ”Ovidius” studenții și cei interesați de una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior, Seminarul Musulman, din Medgidia, mai pot viziona o expoziție de documente și fotografii, în care este descrisă evoluția acestuia.
”Toate acestea completează o lipsă istoriografică majoră și sunt incluse acum în prima monografie de o mare amploare”, spun unul dintre autorii volumului bilingv, Metin Omer și șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Virgil Coman.
Documentele fac parte integrantă din cartea ”Seminarul Musulman din Medgidia. Documente și Memorie”, care reconstituie cu fidelitate istoria importantei instituții educaționale a comunității musulmane din România.
”Noi, autorii, Adriana Cupcea, Manuela Marin și Metin Omer ne-am axat pe prezentarea documentelor și fotografiilor păstrate, dar și pe interviuri cu membri ai comunității, iar cartea nu se referă numai la Seminar, ci și la aspecte culturale, economice, din Dobrogea, legate de evoluția celor două comunități, turcă și tătară”, spune Adriana Cupcea.
Aceste surse au fost interpretate în cadrul a trei studii, care acoperă cele trei etape cronologice importante în evoluția Seminarului: perioada antebelică și interbelică, perioada comunistă și cea de după 1989.
Simpozionul, expoziția și lansarea volumului apărut la Editura ISPMN, Cluj Napoca, 2016, s-au bucurat de sprijinul Consulatului General al Republicii Turcia, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj Napoca, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale și Universitatea „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Istorie și Științe Politice.
Introducerea volumului este semnată de profesorul Kemal Karpat, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța.
carmensecuiu@radioconstanta.ro