(AUDIO – FOTO) Seminar despre agricultura ecologică
Publicat de Adrian Băncilă, 27 mai 2016, 16:15
Mai multe firme, specializate în furnizarea de echipamente şi produse pentru culturile agricole ecologice, precum şi în acoperirea riscurilor pentru acest tip de culturi, au organizat, astăzi, la Constanţa, un seminar despre oportunităţi, riscuri şi soluţii în agricultura ecologică. Unul dintre iniţiatorii evenimentului, Adrian Curta, spune că „esența acestui seminar constă în informarea corectă a fermierilor. Prezentăm etapele pe care trebuie să le parcurgă un fermier care cultivă convențional și dorește să cultive și în sistem bio. Simulăm exact etapele parcurse de ei“, a precizat Adrian Curta.
La seminar au participat fermieri cu sau fără experienţă din judeţele Tulcea şi Constanţa. Printre aceştia, tulceanul Petrişor Petrescu, unul dintre primii agricultori dobrogeni care au îndrăznit să treacă de la agricultura convenţională la cea ecologică. A început prin a cultiva circa 400 ha în regim ecologic, iar acum a ajuns la o suprafaţă de 2.500 ha.
„Am început să cultiv în regim mai ecologic din anul 2002. Primii ani nu au fost foarte grei, greuți. NU aveam tehnologia de astăzi și nici cunoștințele. În prezent, avem în jur de 2500 de ha în regim ecologic. În ziua de astăzi este mult mai ușor. Subvențiile ne acoperă aproape în totalitate chiar și eventualele pierderi. Tehnologia modernă și-a spus cuvântul. Avem o serie de tratamente fitosanitare. Desfacerea, mergem la ultimul cumpărător“, a mai spus Petrișor Petrescu.
Potrivit profesorului Ion Toncea, președintele Asociației Române pentru Agricultură Durabilă, România a evoluat enorm din anul 2000, când a fost recunoscută oficial agricultura ecologică, şi până acum. Dacă atunci erau cultivate în jur de 16.000 ha, în prezent suprafaţa depăşeşte 300.000 ha.
„Creșterea continuă, s-a și diversificat. Am ajuns să vorbim de vreo 20 de specii care se cultivă în România. Și piața internă a crescut. Se dezvoltă sectorul de prelucrare a acestor produse. România are un potențial extraordinar de mare“, a mai precizat Ion Toncea.
Acesta a mai precizat că, după suprafaţa cultivată în regim ecologic, judeţul Tulcea se află pe primul loc la nivel naţional, cu 50.000 ha, urmat de judeţele Galaţi, Brăila şi Constanţa, cu 12.000 ha.
Un reportaj realizat de Teodora Baumann