“Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai”
Publicat de , 24 mai 2016, 08:40
Echipa Mare Nostrum împreună cu membrii Junior Ranger și reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” Constanța au organizat, miercuri, 18 mai 2016, o excursie în Bulgaria, în aria naturală protejată Yaylata-Cap Kaliakra. Această activitate s-a desfășurat în cadrul proiectului „Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche-2 Mai”. Participanții au avut ocazia să descopere aria protejată prin intermediul unui traseu interpretativ și al jocului. Echipa Mare Nostrum le-a prezentat copiilor principalele puncte de interes din cadrul rezervației.
După ce au descoperit frumusețile ariei protejate Yaylata, membrii Junior Ranger vor participa la realizarea unui traseu tematic în „Rezervația marină Vama Veche – 2 Mai” și le vor împărtăși colegilor experiența trăită, în cadrul unui workshop, pentru a identifica exemple de bună practică aplicabile și în aria protejată de la 2 Mai.
Yaylata este o zonă unică ce combină relicve antice cu frumusețea naturală. Aceasta este situată pe coasta Mării Negre, între Capul Shabla și Kavarna. Lungimea traseului este de 2–3 h, cu opriri frecvente și vederi panoramice extraodinare, iar cea mai bună perioadă pentru vizitare este din primăvara până toamna.
În cadrul ariei membrii Junior Ranger au avut ocazia să descopere rezervația arheologică și peșterile ce au servit drept locuințe, să admire frumusețile Mării Negre și țărmul stâncos, dar și vegetația și fauna locului.
De la intrarea în rezervație membrii Junior Ranger au fost încurajați să imortalizeze vietățile și peisajele oferite de natură, “capturând” astfel în imagini atracțiile rezervației. Pe tot parcursul traseului elevii, împărțiți pe echipe, au colectat diverse obiecte din natură, descoperind prin intermediul acestui joc de treasure hunt specii noi de plante, urme de animale, dar și amprenta omului asupra naturii.
Proiectul „Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai” este implementat de ONG Mare Nostrum în parteneriat cu INCDM „Grigore Antipa”, custode al rezervației. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, având o durată de 5 luni.