Ce șanse de angajare mai au marinarii din România
Publicat de Bogdan Comșa, 12 mai 2016, 15:04
“Evoluția și oportunitățile pentru forța de muncă românească pe piața maritimă internațională” a fost tema conferinței susținute, la Constanța, de manageri de top la nivel mondial.
Cele mai vânate job-uri din domeniu sunt pentru ofițeri, în special pentru ofițeri mecanici, spune Vladimir Reghintovski, manager al Companiei GOOD WIDS SERVICES.
Tot el ne-a mai declarat că selecția este mai strictă astăzi și că este un paradox: deși cererea pe piața muncii din domeniu este foarte mare, cu toate că avem foarte mulți absolvenți de învățământ maritim superior, companiile internaționale nu găsesc suficient personal calificat. În compania pe care o conduce, Vladimir Reghintovski are 80 de angajați, din care 10% sunt cadeți.
Frank Uwe Schneider, vicepreședintele companiei germane NSB, răspunde la întrebarea de ce au ales România pentru a căuta forță de muncă:
“Noi nu ne uităm în pașaport când alegem personalul, ci la calificare, iar aici este o piață unde găsim calificarea de care avem nevoie. Experiența mea de 20 de ani cu românii este foarte bună și determină pasul următor, acela de a veni aici și a cere oameni care să lucreze pentru noi. La Academia NSB facem pregătire cu personal din China, Filipine, Sri Lanka, iar aceste cursuri sunt pentru căpitani de vas. Dacă ai 6 căpitani, sau 6 sefi mecanici, oameni care sunt liberi sau în vacanță, poți să-i chemi pentru a face pregătirea împreună într-un mediu multinațional”.
Tim Ponath, ofițerul șef, responsabil cu operațiunile în Compania NSB ne vorbește și el despre pregătirea necesară personalului navigant:
“În Compania noastră, nu ne concentrăm pe forța de muncă ieftină, ci pe calitate și modul în care au fost educați; de asemenea, pe modul în care îi vom pregăti în continuare. Așa că, dacă au un master în România și sunt buni, pot câștiga un salariu onorabil. Ne concentrăm pe calitate pentru că este singurul mod în care putem obține succes pe piața muncii din ziua de astăzi. Românii au șansa să devină cei mai buni, dar acest lucru depinde numai de ei, iar noi îi susținem.”
În acest moment, pentru compania germană NSB lucrează 80 de români, care primesc un salariu bun, în conformitate cu piața internațională a muncii în acest domeniu și în deplin acord cu sindicatele din care fac parte.