AUDIO: Expoziția de acuarele a arhitectului mai multor mănăstiri dobrogene
Publicat de Carmen Secuiu, 7 mai 2016, 11:44
La Muzeul de Artă din Constanța, arhitectul Ion Bârlădeanu a venit pe simeze cu 50 de lucrări de acuarelă, care pot fi văzute până pe 18 mai, de miercurea până duminica, între orele 09.00 și 17.00.
Arhitectul născut în Tulcea a elaborat lucrări de amenajarea teritoriului și urbanism pentru județele Tulcea și Constanța și pentru Canalul Dunăre – Marea Neagră. A proiectat mănăstirile Lipnița, Dumbrăveni și Mircea Vodă.
”Îi plac călătoriile și redă lucrurile foarte bine din punct de vedere perspectival. Gândirea tehnică a arhitectului se vede în orice abordare a sa”, spune criticul de artă, directorul muzeului, dr. Doina Păuleanu.
”În 2015 am avut prima expoziție personală, la București, iar aceasta este cea de-a doua. De acolo am expus acum 20 de lucrări, iar pe celelalte 30 le-am realizat în decurs de un an. Lucrări vechi nu prea am, deși desenez din copilărie și ca să am acces gratuit la cinematografe desenam afișe pentru filme. Cele mai dragi lucrări ale mele sunt cele în care este reprezentată apa, Delta Dunării”, spune arhitectul Ion Bârlădeanu.
Lucrările sale prezintă clădiri emblematice ale Constanței, dar și din alte părți ale lumii.
Profesorul său a fost unul dintre cei mai mari acuareliști români, tulceanul Constantin Găvenea, iar cu colegii tulceni, cu care s-a însoțit din timpul studenției, a participat la foarte multe expoziții de grup ale arhitecților.
În luna noiembrie, după 57 de ani de activitate, va expune din nou alături de aceștia, la expoziția arhitecților, la Muzeul de Artă.
carmensecuiu@radioconstanta.ro