Valeriu Zgonea își acuză foștii colegi din PSD de jihad antijustiție
Publicat de Bogdan Comșa, 4 mai 2016, 19:37
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a afirmat miercuri că discuțiile din ședințele PSD au vizat și nemulțumiri ale unor colegi față de legislația penală sau rutieră și, mai mult, în ședința grupului parlamentar social-democrat au existat voci care au afirmat că „este nevoie de un președinte care să le protejeze de pușcărie”.
„Eu am o singură informație: am observat că ieri la grupul parlamentar PSD, când s-a cerut, pe bună dreptate procedural, în jurul orei 15,30, excluderea mea din partid, și grupul parlamentar a și votat cererea de revocare, au fost trei discuții, toate axate pe aceeași chestiune — că avem nevoie de un președinte care să ne protejeze, care să nu ne bage în pușcărie, să schimbăm legile, să schimbăm Statutul deputatului și senatorului, astfel încât să nu mai fim funcționari publici, să nu ne mai hărțuiască nu știu cine ne hărțuiește. Discuțiile au fost axate pe această temă. (…) Înțeleg că la stres puțini rezistă. Este important pentru noi în spațiul public, în instituțiile publice, să respectăm legea, indiferent cum ne cheamă, indiferent ce poziții am, suntem obligați să respectăm legea. Iar eu nu cer membrilor Biroului permanent și nu am cerut niciodată sau Comitetului liderilor decât să respecte procedurile legale pe care noi le-am votat în Parlamentul României”, a declarat Zgonea, la Palatul Parlamentului, întrebat de jurnaliști dacă mai mulți colegi din PSD vor încerca să repete „marțea neagră”.
De asemenea, întrebat cine sunt acești colegi, Zgonea s-a limitat să răspundă: „Aceiași”.
„Eu nu vorbesc despre ceilalți, nu am vorbit niciodată. Bănuiesc că, dacă ne supără astăzi legislația rutieră, ieri ne-a supărat legislația anticorupție, pe unii îi supără legislația penală… Sunt de obicei aceleași teme pe care le-am discutat în interiorul partidului. Eu nu-mi aduc aminte un Birou Permanent al PSD în care să nu finalizăm cu această temă atât de stresantă pentru anumiți colegi. Dar eu cred că social-democrația înseamnă spitale curate, un sistem de educație în care în septembrie să putem să vedem că avem toate școlile, grădinițele autorizate, social-democrația înseamnă a face bine fiecărui român. (…) Eu nu cer nimic altceva decât legalitate, legalitate, legalitate. Doresc ca toate procedurile care sunt în Parlament, cu privire la revocarea președintelui Camerei, toate procedurile care sunt făcute cu privire la excluderea unui membru de partid să fie cele care sunt stabilite în lege și să fie transparente, pentru că soarta dvs și a tuturor românilor depinde de decizia într-un partid politic. Ceea ce s-a întâmplat cu mine se poate întâmpla cu oricine”, a explicat Zgonea.
El a precizat că, deocamdată, nu a primit o hârtie oficială privind excluderea sa din PSD, pe care „o așteaptă cu nerăbdare”.
Președintele Camerei Deputaților a menționat, de asemenea, că nu a avut o discuție oficială cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în care să i se comunice motivele privind excluderea sa din Partidul Social Democrat.
„Răspunsul meu este categoric nu. Am avut întâlniri până în miercurea cu excluderea, multe, private. Respect principiile pe care le știți, pe care le-am respectat și în discuțiile avute cu președintele Băsescu, Iohannis, alți lideri de grupuri parlamentare. Nu comentez niciodată discuțiile care sunt private. (…) Eu am tăcut pentru că am fost întotdeauna un om de echipă și totdeauna am vorbit în interiorul partidului, chiar dacă lucrurile n-au fost așa cum am dorit eu. Eu cred că social-democrația are nevoie de revigorare, le-am spus și în interiorul partidului”, a adăugat el.
Întrebat dacă și-a strâns lucrurile din birou, Zgonea a spus că „mandatul merge înainte, cu sau fără lucruri”.
„Mandatul este strict legat de Regulamentul Camerei Deputaților”, a subliniat acesta.
Revocarea lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost amânată, miercuri. Biroul Permanent al Camerei a decis că solicitarea PSD va fi luată în discuţie în şedinţa următoare. Amânarea este legată de faptul că liderii grupurilor parlamentare nu au ajuns miercuri la un consens. După excluderea sa din PSD, Valeriu Zgonea susţine că cererea partidului de revocare a sa din funcţia de preşedinte al Camerei este ilegală.
El îi acuză pe social-democraţi că îşi doresc acest post pentru interese personale şi de grup.
Valeriu Zgonea: ”Mă voi opune până la capăt acestui jihad antijustiţie, dorinţa unora de a pune mâna pe a treia funcţie în stat prin tertipuri ilegale, încălcând regulamentul. Decizia este decizie; eu nu mai sunt membru al PSD, pe cale de consecinţă nu mai sunt membru al grupului parlamentar PSD. Sunt deputat neafiliat. Şi am atras atenţia comitetului liderilor care fac ordinea de zi să nu încalce legea. Comitetul liderilor este format nu numai din PSD, ci şi din grupul minorităţilor naţionale, UDMR; toţi au spus acelaşi lucru: că solicitarea este neregulamentară şi ei nu-şi permit să intre în abuz în serviciu şi să propună Biroului Permanent introducerea pe ordinea de zi a unui lucru ilegal”.
În replică, liderul deputaţilor social-democraţi, Marian Neacşu, susţine că întreg demersul de excludere şi revocare a lui Valeriu Zgonea este unul legitim, iar funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor revine de drept PSD.
Marian Neacşu: ”Funcţia aparţine grupului parlamentar PSD. Dl Zgonea nu mai este membru de partid PSD, dar atâta vreme cât n-a depus documentul oficial l-am socotit în continuare şi, inclusiv, pe site-ul Camerei, dacă în momentul ăsta căutaţi, dl Zgonea este încă membru al grupului parlamentar PSD”.
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a amânat pentru următoarea şedinţă dezbaterea privind solicitarea PSD de revocare a lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Şedinţa de miercuri a fost suspendată deoarece liderii grupurilor parlamentare nu au ajuns la consens şi pentru această situaţie au nevoie de consultarea juriştilor.
Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor revocarea preşedintelui poate fi cerută de grupul parlamentar care l-a propus.