AUDIO – Șarpele Glykon, reprodus 3 D, va ajunge în Bulgaria
Publicat de Carmen Secuiu, 27 aprilie 2016, 22:24
La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța s-a lansat astăzi un proiect, care a fost lansat în urmă cu o săptămână și la Universitatea “Angel Kanchev, partenerul principal, având ca partener secundar Muzeul Regional de Istorie și Arheologie din Ruse. Acest proiect este finanțat din fonduri europene cu 400.000 de euro și are termen de finalizare până în toamna anului viitor.
Proiectul „Ancient roman cultural heritage interactive visualization for the cross border area between Bulgaria and Romania” va reconstitui în 3 D, șaispreze situri arheologice de o parte și de alta a Dunării, din România și din Bulgaria, precum și cele mai importante douăsute de obiecte arheologice, cu ajutorul celor mai noi tehnologii și propune prezervarea şi popularizarea patrimoniului cultural roman comun.
Cu ajutorul a trei imprimante 3 D, cum mai sunt doar douăzecișicinci în lume și pe care le vor avea cei trei parteneri, vor fi reconstituite pe hârtie color machete, care vor ajunge în multe muzee din zona Constanța și Ruse. Inițial acestea se vor regăsi doar la muzeele de istorie și arheologie din cele două orașe.
Imaginile surprinse de drone vor fi încărcate pe o platformă web special destinată acestor situri și vor fi însoțite de explicații. Aplicațiile vor putea fi accesate și pe telefoanele cele mai inteligente.
”Aceste machete reprezintă și un mijloc de siguranță a patrimoniului cultural arheologic. Vom duce în mijlocul oamenilor copiile extrem de fidele ale obiectelor de o valoare inestimabilă, fără teamă”, spune directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dr. Gabriel Custurea.
Managerul de proiect, prof. Plamen Zahariev, prof. Mihail Iliev de la Universitatea „Angel Kanchev” din Ruse și prof. Nikolay Nenov de la Muzeul Regional de Istorie Ruse speră să atragă astfel tinerii care nu sunt interesați de obiectivele istorice și arheologice, dar care utilizează cu ușurință noile tehnologii.
La final, se va realiza și un videoclip de 25 minute, în interesul dezvoltării turistimului istoric, care va prezenta cele 16 situri arheologice.
Proiectul ARCHIVE este finanţat prin programul Interreg V-A România – Bulgaria, axa prioritară 2 – O regiune verde.
Cu detalii expert în cadrul proiectului, muzeograf la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța, Andreea Andrei.
carmensecuiu@radioconstanta.ro