VIDEO: Bunicuțele de la Cernobîl sfidează moartea în documentarul-vedetă al festivalului PELICAM

Publicat de Bogdan Comșa, 26 aprilie 2016, 16:32
Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni aduce la Tulcea, în acest an, un film excepţional care spune povestea de viaţă a femeilor care au ales să se întoarcă la Cernobîl după accidentul nuclear şi să locuiască în zona de excludere, singurul loc pe care îl consideră acasă. ‘The Babushkas of Chernobyl’ (r. Holly Morris, Anne Bogart, 2015, Ucraina/ SUA) arată viaţa de zi cu zi a bătrânelor care culeg zmeură şi cresc animale de parcă nu ar locui într-o zonă în care nimeni nu îndrăzneşte să meargă.
Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat, provocând un incendiu care a durat 10 zile, în urma căruia au fost emise radiaţii de 400 de ori mai mari decât cele produse de la bombă de la Hiroshima. La 30 de ani după catastrofă, fosta centrală se află în mijlocul unei zone interzise care se întinde pe 2.600 km2, o zonă păzită şi monitorizată, unde accesul este restrictionat.
În acest cadru, mai multe ‘babushkas’ (bunicuțe, în ucraineană) s-au întors să locuiască semi-legal după ce au decis că relocarea e mai rea că radiaţiile. Într-unul dintre primele cadre ale filmului, fosta asistentă medicală Vita spune că aerul din satul ei aflat în zona interzisă este probabil mai curat ca cel din Kiev, unde oamenii mănâncă ‘tot felul de chimicale’. În acest timp, însă, măsurătorile arată că zona este un pericol pentru sănătate.
La 30 de ani de la cea mai teribilă catastrofă ecologică din Europa, accidentul nuclear de la Cernobîl, ne amintim consecinţele dramatice ale exploziei, dar şi măsurile care s-au luat ulterior pentru ca un asemenea accident să nu se mai întâmple niciodată. Odată cu proiecţia în premieră naţională a filmului ‘The Babushkas of Chernobyl’ organizatorii lansează şi o dezbatere pe tema energiei nucleare în cadrul Pelicam Talks împreună cu regizoarea Holly Morris (SUA) si Lavinia Andrei, presedinta Fundatiei Terra Mileniul III.
Regizoarea Holly Morris ne va povesti din culisele documentarului ‘Babushkas of Chernobyl’ şi ne va împărtăşi experienţele personale din timpul filmărilor. Lavinia Andrei ne va oferi contextul românesc al folosirii energiei nucleare, precum şi experienţa îndelungată de activist. Dezbaterea va fi moderată de Andra Matzal, jurnalist.
‘Sunt încântată să particip la Pelicam şi să-mi prezint filmul. Având în vedere focusul festivalului pe oameni şi mediu, nu-mi imaginez un loc mai bun pentru premieră din România a documentarului. În timp ce acopeream ca jurnalist a 25-a comemorare a accidentului de la Cernobîl pentru un documentar de travel, am dat peste această realitate extraordinară a femeilor din interiorul zonei interzise. Am fost imediat captivată şi am vrut să înţeleg mai bine povestea acestor femei curajoase, independente şi să înţeleg abilitatea lor de a supravietui în aceste conditii toxice’, spune regizoarea Holly Morris.
‘Deşi energia nucleară nu mai reprezintă o opţiune de dezvoltare pentru multe dintre ţările din Europa de Vest, în România constatăm că planurile megalomanice de dezvoltare continuă cu orice preţ. Eşecul cauzat de retragerea investitorilor din nou-înfiinţata companie Energonuclear SA, ce urma să construiască unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, nu a speriat autorităţile române, care au ajuns tocmai în China pentru a căuta partener în vederea realizării celor două noi unităţi nucleare, cum de altfel nici accidentul de la Fukushima nu a impresionat autorităţile. Acestea continuă să susţină că în România nu s-ar putea întâmpla niciodată un tsunami, fără să îşi pună însă problema că oricând poate avea loc o greşeală umană sau un atentat la centrala nucleară şi nu este nevoie de un tsunami pentru o nouă catastrofă’, spune, la rândul său, Lavinia Andrei, preşedinta Terra Mileniul III.
Pelicam – Festivalul International de Film despre Mediu şi Oameni are loc la Tulcea, între 16 şi 19 iunie 2016 pentru al cincilea an consecutiv. Şi de această dată, festivalul cuprinde zeci de documentare de mediu în premieră naţională, dezbateri, concerte, expoziţii foto, workshop-uri şi întâlniri speciale cu regizori internaţionali premiaţi şi specialişti în domeniul mediului din toată lumea.
Festivalul Pelicam este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român.
Sursa: Agerpres