TULCEA: Un pește-simbol al Deltei, din ce în ce mai greu de găsit
Publicat de Bogdan Comșa, 19 aprilie 2016, 18:41
Scrumbia afumată ar urma să devină primul produs realizat în Delta Dunării care să obțină atestare europeană, conform unui demers început în urmă cu câțiva ani.
Dacă hârtiile vor fi obținute, în cele din urmă, se pare că procurarea peștelui va fi o problemă, deoarece pescarii din Delta Dunării înregistrează, de cel puţin trei ani, capturi scăzute de scrumbie.
”La începutul anului, a fost un val de capturi mari la scrumbie în Marea Neagră, dar apoi pescarii au început să prindă tot mai puţin. A venit prohibiţia generală, a apărut ieri (luni – n.r.) ordinul prin care se permite pescuitul la scrumbie în această perioadă, dar capturile sunt chiar mai mici decât cele de anul trecut”, a declarat marţi preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina.
În fiecare an, în apropierea Duminicii Floriilor, sărbătoare creştin-ortodoxă care permite consumul peştelui persoanelor care ţin postul premergător sărbătorilor pascale, pescuitul scrumbiei în Dunărea este permis, însă prevederile ordinului iniţial de prohibiţie din acest an au interzis şi pescuitul respectivei specii.
”Ordinul de prohibiţie a avut o eroare pe care am corectat-o stabilind ca perioadă de pescuit a scrumbiei 18-27 aprilie. (…) Suntem în plină prohibiţie la toate celelalte specii”, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu.
Ordinul comun al miniştrilor Agriculturii şi Mediului care modifică ordinul de prohibiţie a pescuitului în acest an a fost publicat luni în Monitorul Oficial.
Potrivit prevederilor ordinului comun al miniştrilor Mediului şi Agriculturii privind măsurile de reglementare a efortului de pescuit în anul 2016, pescarii din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării vor putea captura anul acesta o cantitate totală de 241.002 de kilograme de scrumbie.
Scrumbia de Dunăre este una din cele mai importante specii pentru pescuitul comercial din Delta Dunării, perioada de capturare a acestei specii desfăşurându-se în perioada migraţiei de reproducere.
Exemplarele speciei care hibernează în Marea Neagră pe timpul iernii pătrund pe Dunăre şi în Deltă primăvara pentru a depune icre, migraţia de reproducere fiind influenţată în mod decisiv de temperatura apei, potrivit lucrării ştiinţifice ‘Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării’, semnată de cercetătorul Vasile Oţel.