AUDIO: Adevărul despre cei care nu există în centrele de reabilitare

Publicat de Carmen Secuiu, 19 aprilie 2016, 18:36
O dezbatere privind drepturile celor cu dizabilități din centrele finanțate de stat a fost susținută la Constanța, în lumina recent adoptatului mecanism independent de monitorizare.
Centrul de Investigații Media și Centrul de Resurse Juridice prin monitorizările independente și investigațiile jurnalistice au arătat cum 5.000 de persoane cu dizabilități mintale aflate în grija statului român au murit în ultimii ani.
Persoanele cu dizabilități severe sunt în centre de “recuperare” sau “reabilitare”, bine închise, în care nu se ajunge decât cu autorizare specială în cele mai multe cazuri.
Numărul exact al acestora și alte date importante au fost obținute chiar de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, în cadrul unei cercetări în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Monitorizările independente și investigațiile jurnalistice publicate urmăresc prevenirea încălcării drepturilor acestor persoane și arată cum, de fapt, sistemul face orice altceva în afară de a le oferi ocrotire.
După fiecare vizită de monitorizare neanunţată, experții Centrului de Resurse Juridice întocmesc un raport pe care îl trimit apoi autorităților responsabile pentru informare și observații. Ulterior, publică pe site-ul propriu fiecare raport împreună cu răspunsurile autorităților, atunci când le primesc.
În cadrul acestor vizite, încă din 2003, au fost observate nenumărate nereguli și abuzuri în privința respectării drepturilor omului în instituțiile pentru persoane cu dizabilități mintale, iar accesul la justiție al acestora este inexistent.
Majoritatea cauzelor de deces consemnate în documentele oficiale sunt cel puțin îndoielnice: pneumonie sau retard mintal, iar investigarea acestora se întâmplă rareori.
În Constanța investigațiile s-au îndreptat spre fondurile mari alocate pentru aceste centre de plasament și s-a ajuns la concluzia că există un circuit al banilor între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și mai multe firme controlate de diverși politicieni. Date pe care moderator în dezbatere, jurnalist, Ovidiu Vanghele spune că le va tramsmite Departamentului Național Anticorupție.
Și în județul Constanța în ultimii cinci ani au murit aproape 300 de persoane cu dizabilități severe.
Accesul acestora la servicii psihologice și psihoterapeutice este limitat. Mii de copii cu dizabilități mintale au șanse minime de recuperare. Unii sunt în sistem încă de la naștere, înainte de a se putea stabili dacă au sau nu deficiențe mintale.
”De multe ori aceștia sunt sedați să nu mai facă gălăgie, sunt luați și duși în alte centre peste noapte, sunt amestecați uneori cu adulți cu aceleași dizabilități și din anchetele efectuate s-au descoperit tot felul de abuzuri”, spune manager proiect, Georgiana Pascu, Centrul de Resurse Juridice.
În decurs de câteva zile, pe site-ul Centrului de Investigații Media și cel al Centrului de Resurse Juridice vor fi afișate datele exacte ale anchetelor realizate de aceste structuri asociative.
carmensecuiu@radioconstanta.ro